Вътрешния референдум в партията показа, че 72% от членовете на партията искат БСП да влезе в коалиция за президентския вот. Най-желани партньори са АБВ и "Движение 21" на Татяна Дончева

На президентските избори БСП ще се яви като част от лява коалиция. Това стана ясно днес, след като лидерът на социалистите обяви резултатите от вътрешното допитване в БСП.

Над 72 хил. социалисти в цялата страна са попълнили през последната седмица бюлетина, в която са казали как искат да се яви БСП на вота през есента - сама или в коалиция, както и с кого да има обединение.

72% искат да се явим в коалиция на изборите, 23% искат самостоятелно явяване, едва 0,56% са за това да подкрепим друга партия, а 3% са поискали независим кандидат, издигнат от инициативен комитет", обяви соцлидерът Корнелия Нинова.

Виж още: Когато партиите решат, че избирателя кучета го яли

Резултатите най-общо казано ни дават мандат за обединена левицата в коалиция заедно зад една обща президентска двойка, обяви Нинова.

Повече от половината от актива на БСП иска сдобряване с АБВ - 52%. С хората на Татяна Дончева - "Движение 21" - 49%, с други партии вляво - 37%, с ВМРО - 36%, Атака - 32%, НФСБ - 23%, ДПС - 13%. 

Виж още: Как би изглеждал идеалният президент

"Отправяме покани към другите партии за открити срещи в парламента, на които да се водят разговори за обща кандидатура за президент, посочи Нинова. Засега обаче,разговори с ДПС не се предвиждат, тъй като вътрешното допитване показва слаба подкрепа", обясни Нинова.

Лидерката на БСП бе категорична, че Ивайло Калфин и Георги Първанов не могат да бъдат общата кандидатура на лявото. Конкретни възможни кандидатури обаче не бяха лансирани.

Източник: Novini.bg, "Стандарт"