Министър-председателят Бойко Борисов ще участва утре в републиканския марш в Париж, информират от правителствената пресслужба

С присъствието си на шествието премиерът ще изрази солидарността на България с френския народ.

Ако има някакви цели в тези атентати, то те са свързани с това да има хаос, а след хаоса – омраза и гражданска война, заяви премиерът Бойко Борисов в предаването на "Събуди се" по Нова телевизия.

"Много бих искал ако мога по някакъв начин да кажа на хората в България да не се поддават на тези настроения. Много лесно може и в България нещата да излязат извън контрол. Аз много вярвам в мъдростта на българския народ. Надявам се и в Европа и в арабския свят хората да проявят мъдрост", каза Борисов.

Премиерът похвали службите за отличната им работа през последните дни по предотвратяване на конкретен инцидент, но отказа да разкрие повече подробности.

Всички трябва да сме съпричастни със случилото се във Франция и да се опитаме да се изчистим от емоциите, защото ще стане по-лошо, заяви Борисов.

Според Борисов целта на противопоставянето и на внушаване на омраза е "да бъдат сатинизирани мюсюлманите за християните, съответно за мюсюлманите – християните".

Вече виждам омразата, реваншизмът, които съществуват, добави той. Според Борисов тези тенденции съществуват и в нашата държава.

"Видя се, че трима души могат да убият три пъти повече хора. Действат непредвидено. Вижда се, че преди да извършат престъпление, не може да бъдат осъдени. При една работеща система трябва да има присъди", коментира премиерът.

Имаме Косово, имаме Либия, сега на 2000 км от нас става това. Много лесно може и в България да се пренесат нещата, коментира Борисов.

"Сблъсък ще има и винаги, когато съм работил по тази тема, съм твърдял,че лидерите на тези терористични организации са умни. Преди немного години се е говорило за чисти раси, сега политиката е интеграция", каза Борисов.

"Това са големи маси във Франция, би трябвало да бъдат интегрирани, така както те ни съветват да интегрираме ромите. Все пак е по-лесно да се съветва България", каза премиерът.

Виж още: Френската драма приключи