Около 1 милион души, сред които десетки световни лидери, са в редиците на "Марша на солидарността" в Париж, който започна на "Площада на републиката"

Републиканският марш е против тероризма и в памет на жертвите в тридневната драма с вземането на заложници и разстрела на журналистите от редакцията на "Шарли ебдо".

Световните лидери на "Марша на солидарността" 

Инициатор на шествието е френският президент Франсоа Оланд. Към него се присъединиха германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, външният министър на ЕС Фредерика Могерини, председателят на Европарламента Мартин Шулц и още много световни лидери. 

България е представена от премиера Бойко Борисов и председателят на ПЕС Сергей Станишев. 

Шествието

Френският президент Франсоа и петдесетината чужди лидери, участващи в шествието срещу тероризма в Париж, бяха аплодирани от събралите се десетки хиляди хора, информира "Франс прес". 

Чуждите лидери, между които украинският президент Петро Порошенко, палестинският президент Махмуд Абас, израелският премиер Бенямин Нетаняху, президентът на Мали Ибрахим Абубакар Кейта, преминаха редом с Франсоа Оланд, хванати за ръце. 

Те почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от терористичните атаки. 

Оланд прегърна всеки от чуждите лидери и високопоставените френски политици, след което чуждите лидери се оттеглиха, а Оланд разговаря със семействата и близките на жертвите от джихадистките нападения.

Изключителни мерки за сигурност

Шествието, протичащо при изключителни мерки за сигурност, се движи в две колони, а процесиите се оглавяват от членове на семействата на убитите при атаката срещу редакцията на списание "Шарли Ебдо" и еврейски магазин в Париж. 

За три дни във Франция загинаха 17 души.