Премиерът заяви, че въпросът за огледалото, зададен му в Лондон, е бил преломен за спирането на обществени поръчки

Може да бъде закрита една от агенциите. Това заяви Бойко Борисов във връзка със спрените обществени поръчки по Нова телевизия. 

Над 20 хил. обществени поръчки има миналата година в България, уточни премиерът. 

"След като минахме на пазарна икономика, вече не са държавни фирмите и така работи цяла Европа - минават обществени поръчки и бизнесът участва в тях. Защо сега? Защото тогава излизат наяве и стигат до мен - когато минат през обсъждания или ги коментира пресата", посочи той. 

Запитан дали въпросът с "огледалото", който му беше зададен от българин в Лондон, е причина за спирането на поръчките, Борисов отговори, че това е била капката, която му е дала ясен знак, че отстрани нещата не изглеждат така, както си мисли и понеже е човек, който като му се посочи даден проблем, може да го реши. 

Не съм инатлив, за да обяснявам, че всичко е законно и точно, защото то е така направено", добави Борисов. 

"Не случайно, когато се коментират обществените поръчки, едни от нашите опоненти не коментират отбраната и здравеопазването, където има също спрени поръчки, а се фиксират в едно място, където да акцентират", поясни той. 

"Спрях ги тогава, когато те вече трябваше да отидат в КЗК, да се плащат авансите и когато ги разгледах из основи. Ще бъдат наказани държавните служители, сложили подписите си и пуснали тези обществено поръчки. В момента инспекторатите са там, проверяват. Дори една от агенциите може би ще бъде закрита", допълни премиерът. 

"Не само метлата ще играе, но и с парцала ще забършем. Това, което правим, и това, че мога да се гледам в огледалото, партията е в голям подем, имаме много подкрепа и в Брюксел. Това ни амбицира", заяви премиерът.

Що се отнася до отношенията с Реформаторския блок, Борисов беше категоричен, че запазва министрите Николай Ненчев и Петър Москов

"Когато правихме правителството, г-н Кънев седеше точно срещу мен, и определихме най-доброто във всяка една област, с което разполагаме да бъдат министри, зам.-министри, областни", заяви Борисов. 

Източник: Нова телевизия