Пред форум на Американската търговска камара той изрази опасения, че България ще бъде заобиколена с помощта на съседите си. Какво още каза премиерът?

Трупане на дивиденти на гърба на България видя премиерът Бойко Борисов в действията на Русия и Турция около новия газопровод между двете страни, съобщи Би Ти Ви.

В изказването си пред форум на Американската търговска камара той същевременно призова инвеститорите от САЩ "да се държат добре у нас", подчерта, че няма пари за VII блок на АЕЦ "Козлодуй" и категорично отхвърли възможността за шистов добив на наша територия със сегашните технологии.

По време на продължилата повече от час реч Борисов заяви, че България плаща най-скъпия газ в Европа.

"В момента имаме реални проблеми с това, че нашата съседка Турция прие да прави "Турски поток". Ние спазихме като европейска страна Третия енергиен пакет, този нов поток има опасност да изолира България и ние не трябва да допускаме това да се случи", призова министър-председателят и поясни:

"Ние водим дела в Женева за милиарди евро

относно ядрената централа Белене. Ние нямаме пари да я строим, но и огромни пари сме дали. Сега, доколкото разбирам от срещата на президента Путин с президента Ердоган в Анкара, Турция ще строи четири ядрени руски реактора. Това са теми, за които сме длъжни да отговорим на българския народ (...) Може ли натовска България да го прави или да не го прави, а натовска Турция да го прави?".

Виж още: Турция постави Русия в шах с цената на газа

"Истински се надявам нашите съседи да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана! Няма да е честно към българите, че това е нашият цивилизован избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", посочи премиерът.

Той подчерта, че българите обичат Русия,

но "ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия. Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт".

Относно Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" Бойко Борисов беше категоричен, че страната ни

няма средства за изграждането на нов енергоблок:

"Уестингхаус" ще ги посрещна с хляб и сол, ако са истински инвеститори (...) Това е реалният начин Америка да помогне на България, ако иска - са подпомогне изграждането на един реактор. Да даде една банкова гаранция, нищо не е това за американското правителство, имаме инженери, имаме площадка, но нямаме пари."

Според него американският бизнес е длъжен да се държи добре у нас. Години наред, когато искаме да кажем как е добре, казваме: "Вижте как е в САЩ", специално подчерта той.

Борисов разкритикува и ЕРП-тата,

част от чиито потребители получиха по две сметки преди дни. По думите му тази уж софтуерна грешка е подобна на онази от началото на 2013 г., когато правителството на ГЕРБ падна от власт. За да се повтори това, е нужно само 10% от 67-те хиляди души с двойни сметки да излязат по улиците, смята той. 

"Това че софтуерът им бил нещичко така - аз съм много мнителен човек и изобщо не им вярвам. (...) Защо пък софтуерът им не се задейства така, че да направи по-ниски сметките на хората. (...) И се надявам нито един посланик да не дойде да ми говори на тая тема. Софтуерът им бил виновен! Как пък така не им направи по-ниски фактури на хората!", възмути се Борисов. 

Борисов говори и по темата за шистовия газ: "Сложихме мораториум, имаше много мощна кампания, пускаш новините, оттам една чешма и от нея излиза огън: едни лоши американци, които искат да ни надупчат земята..."

Ние се съобразихме с обществените страхове,

призна той и уточни: "Затова и на Джон Кери казах: "Тази тема днес не се коментира." Друг е въпросът, ако има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. Какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив? - но никой досега не го повдига."

Борисов даде пример със САЩ, които са се превърнали от нетен вносител в нетен износител на синьо гориво.

Премиерът изрази надежда революционното развитие на технологиите да намери начин да се гарантира безопасния добив на шистов газ. По думите му България може да изнася газ и от собствените си конвенционални находища

"и това не се харесва на много хора"

Той припомни, че предстоят местни избори и изрази надежда с такт и толерантност, водейки се от голямата задача за стабилност в България, вотът да протече в условията на толерантна  предизборна борба, която да не попречи на взаимоотношенията  между партньорите.

Борисов не пропусна да напомни, че България продължава да бъде най-атрактивната по данъчно отношение в ЕС: "Изкушението да се повишат данъците винаги го е имало, но с много усилия в парламента успяхме да запазим плоския данък."

Той обясни, че планът "Юнкер" се следи много внимателно. "Аз не съм против да се дават пари за неща, които след това променят облика и улесняват живота на хората. Лошото е, че

хората много бързо свикват с хубавото и го приемат за даденост

Когато говорихме за метрото преди една-две години, беше мечта, сега не си представяме София да съществува без метро", допълни министър-председателят.

Той напомни още, че в края на юли ще бъде завършен най-големият на Балканския полуостров завод за преработка на битови отпадъци, намиращ се в село Яна, а близо милиард от субсидиите на зърнопроизводителите вече са изплатени.