Възможността за широка коалиция от типа на германската е угаснала в нощта на изборите заради катастрофалния резултат на БСП, призна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии, при положение че те споделят с нас отговорността за дадени политики, заявил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред в. "Преса" по отношение възможностите за бъдещи парламентарни коалиции.

Възможности 

"Например ако в БСП имат разумни виждания в областта на отбраната, защо да не им дам възможност да предложат свой министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор", казва Борисов.

Виж още: Борисов: При тази конфигурация не виждам как ще се състави правителство

Преговори

Борисов лично ще води преговорите с ръководствата на парламентарните формации. Той е казал още, че споделя част от позициите на "Патриотичния фронт", а за останалите партии очаква да осъзнаят тежката оценка на избирателя.

Разумни компромиси

Пред в. "Преса" той казва още, че е готов на разумни компромиси, за да осигури парламентарна подкрепа за кабинета си, но не би приел априори да му се поставят условия за постове.

Големите партии правят малки компромиси, малките - големи, обяснява позицията си Борисов, като се аргументира с 1,1 млн. избиратели на ГЕРБ.

Виж още: Ето ги резултатите от изборите при 100% обработени протоколи