Премиерът и столичният кмет откриха многофункционална спортна площадка в "Зона Б-5", на която всеки час могат да играят до 150 души

Отговорни за случаи, подобни на трагедията в Лесидрен, където тийнейджъри бяха пометени от състезаващи се коли и двама починаха, са и семействата, смята Бойко Борисов.

Премиерът призова родителите да контролират децата си и да не им разрешават да организират гонки в населените си места. Има закони, които забраняват гонките, категоричен бе той:

"Просто трябва да се спазват законите...

и ролята на семейството тук е изключителна, защото тези, които излизат да карат така вечерно време по пътищата и полицията ги преследва от едно място на друго, за да ги предотвратява, също имат родители вкъщи. Тези коли ги подготвят през деня, в сервизите. Родителите им, баби, дядовци ги гледат. Къде са им децата посреднощ, да карат така?".

Според премиера войната по пътищата вече не е въпрос на държавни и контролни мерки, а на домашно възпитание. Пътищата са наситени с полицейски патрули и камери, но те са безпомощни пред "безобразното каране на част от водачите", констатира той, като се разграничи от идеята на КАТ гонките по пътната мрежа да бъдат криминализирани.

Коментар: Няма да спрем гонките по пътя

"Ако всеки ден всяко нещо, което се нарушава, го записваме наново и наново в закона, те ще станат като халваджийски тефтери тия закони! Аз затова повече като родител питам - те знаят ли къде са им децата? И държавата ли е длъжна на този, който си е направил деца,

да отиде и нощно време да го пази непрекъснато,

че правят такива неща... в интернет се организират! Насищаме сега с камери, насищаме с полиция, но това са допълнителни ресурси, които отиват просто... Направихме пътища - една мантинела здрава няма. Една мантинела! Кара се по безумен начин", възмути се пред камерите министър-председателят, който не за първи път призовава за намесата на семействата и общността срещу джигитите по пътя.

Виж още: 3995 катастрофи само от началото на годината

Борисов коментира темата пред медиите, които отразяваха откриването на многофункционалният спортен комплекс в "Зона Б-5". Съоръжението е част от проекта за парк "Възраждане" и се простира на близо 24 декара площ.

Идеята на комплекса е да бъдат привлечени да спортуват възможно най-много хора - от най-малките дечица до техните баби и дядовци. В него има три игрища за минифутбол, три игрища за тенис на корт, игрище за плажен футбол или волейбол, пързалка за кънки, игрище за стрийтбол, игрище за петанк, покрита площадка за тенис на маса с осем тенис маси, игрище за деца и детска площадка.

Комплексът разполага с мобилни трибуни за около 150 седящи места,

които могат да се използват на различните площадки според интереса на публиката към спортните събития на терена. Работното време е до 23 ч., затова осветлението е изградено така, че да позволява цялостна осветяемост на обекта, стопанисван от общинското дружество "Спортна София".

Това е най-голямото съоръжение от тригодишната програма за 2018 г., когато София ще е европейска столица на спорта, обясни кметът Йорданка Фандъкова.

На площадката на "Спортна София" в Борисовата година ежедневно спортуват между 250-300 души, а капацитетът на новия обект е два пъти по-голям, като е предвидено на час

едновременно да могат да играят около 150 души

Предстои да започне работа по следващия етап от работата парк "Възраждане" - паркова част, която да се простира на 60 дка площ, посочи още столичният. Предвижда се изграждането му да започне в началото на септември. 

Тази година в София се правят още седем нови фитнес площадки на открито. В районите "Възраждане", "Овча купел" и "Красна поляна" те вече са готови. В Борисовa градина, парка "Заимов" и Княжеската градина пък са монтирани нови тенис маси на открито.

Източник: Sofia.bg; БНТ; Нова телевизия