Ръстът, набелязан от Меглена Кунева пред учителския събор, не бил обсъждан нито с него, нито с финансовия министър

Държавата няма пари за обещаното увеличение на заплатите на учителите, обяви премиерът Бойко Борисов. По думите му всички министри си пожелават двойно и тройно увеличение на заплатите на своите, но с него и финансовия министър Владислав Горанов разговори за повече средства за учителски заплати не били водени.

Кунева може би си има резерви в министерството, коментира Борисов. Според изчисленията му 10-процентният скок на учителските възнаграждения би струвал на хазната 250 млн. лв. годишно.

Виж още: С колко се вдигнаха учителските заплати миналата есен

Увеличението от 1 януари беше набелязано като цел от просветния министър Меглена Кунева пред 12 хил. преподаватели, които се събраха в неделя в зала "Арена Армеец" за националния учителски събор. От 1 август обезщетението при пенсиониране става 10 заплати, а от 2017 г. - 10,5, каза още тя в изказването си пред форума.

Кунева изброи и водещите моменти в политиката на Министерството на образованието и науката (МОН) спрямо учителите:

- МОН ще поддържа средната учителска заплата над средната за страната,

- МОН ще увеличава изпреварващо минималната учителска заплата,

- МОН ще подобри системата за квалификация на учителите

- МОН предстои да одобри и въведе мерки за ангажиране на учителите, придобили право на пенсия, в  дейности, които позволяват облекчена натовареност. Една такава програма ще осигури поетапно преминаване от активна трудова възраст към пенсионен живот и използване потенциала на учителите.

- МОН ще подпомогне усилията на детските градини и общините за обхващане на децата в предучилищна възраст и има амбицията за изпреварващо увеличаване на заплатите на заетите в детските градини предвид изоставането им от възнагражденията в училищата.

Виж още: Поне уважение за учителите

Днес в Дивотинския манастир, където премиерът беше за празника Свети Дух, той обясни, че най-доброто решение за България след арбитража в Женева за АЕЦ "Белене" е да продадем оборудването след разговори с руската страна. Борисов намекна, че е възможно сделката да е с Иран, но подробности ще се знаят на 11 юли, когато той е на официално посещение там.

Източник: Нова телевизия; МОН