Италианската столица, наричана "Вечния град", вече има жена за кмет

Рим вече си прилича със световни градове като София, Барселона, Париж, Кьолн, Прага и Багдад по това, че за първи път има жена за кмет.

Вирджиния Раджи спечели местните избори в италианската столица като кандидат на популисткото "Движение 5 звезди", основано от комика Бепе Грило.

Тя получи 67% от гласовете срещу кандидата на управляващата Демократическа партия Роберто Джакети.

Виж още: Най-готиният кмет в света

37-годишната адвокатка е не само първата жена на поста, но и най-младият кмет на Вечния град - след херцог Леополдо Торлония (1853-1918), който на 28 е и.д. кмет, а през 1887 г. става и титуляр.

С нас се открива нова ера, каза Раджи и обеща да възстанови законността и прозрачността в града, разтърсен от корупционни скандали при управлението на Игнацио Марино, съобщава телевизия "Европа".

Първите жени кметове в историята са американката Сузана Мадора Солтър, която заема поста в Аргония, щата Канзас, през 1887 г. и Елизабет Йейтс в Уанхунга, Нова Зеландия, през 1893 г.

В Европа това се случва чак през 1908 г. в британския град Олдбърг, когато на кметския стол сяда суфражетката Елизабет Гарет Андерсън, първата жена хирург в Англия.

Друга кандидатка на "Движение 5 звезди" спечели кметския стол в Торино, изпреварвайки Пиеро Фасино от Демократическата партия. Избирането на завършилата международни икономически отношения и мениджмънт Киара Апендино (31 г.) сложи край на продължилото над две десетилетия управление на левоцентристите в северния град, който е четвърти по големина в Италия.

Коалицията на премиера Матео Ренци задържа местната власт във финансовата столица Милано, както и в Болоня. Демократическата партия изгуби и третия по големина - Неапол, след като кандидатът им отпадна още в първия тур. Новоизбраният кмет там е бившият магистрат Луиджи де Маджистрис, който се яви като независим.

Изборите са смятани за важен тест за премиера Ренци в средата на мандата му, макар той да настояваше, че те са показателни за местните проблеми. Неговото правителство се мъчи да съживи икономиката и се бори с банкова и мигрантска криза, припомня телевизия "Европа".

Освен това Ренци е заложил политическото си бъдеще на референдума за конституционната реформа през октомври и ако го загуби, ще подаде оставка.