От думите на премиера стана категорично ясно, че ГЕРБ няма да покани отново настоящия държавен глава Росен Плевнелиев за свой кандидат

ГЕРБ гласи жена за свой кандидат на предстоящите догодина президентски избори. Това стана ясно от думите на премиера и лидер на партията Бойко Борисов, който символично разкри плановете си на вчерашната конференция на организацията на дамите в ГЕРБ, информира "Монитор".

Защо да не се напънем и за президентските избори да сложим една жена президент, каквато България досега не е имала, риторично попита Борисов

И припомни, че пак от редиците на неговата партия бяха избрани и първите представителки на нежния пол за председател на Народното събрание и за кмет на София – Цецка Цачева и Йорданка Фандъкова, които дори повториха мандатите си.

Премиерът не издаде повече подробности от кухнята на партията мандатоносител и не назова конкретни имена на дами в ГЕРБ, които биха могли да се борят за поста. Мисля, че имаме достатъчно фигури, които можем да обсъждаме, каза само той.

С предложението си да се номинира жена за президентския пост обаче Борисов потвърди обещанието си, че няма да прекъсва преждевременно премиерския си мандат, за да се премести на "Дондуков" 2. 

По думите на Борисов, постовете, на които има жени от ГЕРБ са абсолютно заслужени, защото няма по-добър мъж за тях. Нашите жени са заслужили своите места, а не са поставени просто, за да има жени, категоричен бе той.

Цяла Европа застана зад България, бяха пуснати всички еврофондове и няма да загубим никакви пари

 Събориха банки и разплащаме милиарди за чуждите вересии, добави Борисов. 

Бойко Борисов благодари на партиите, които участват с ПП ГЕРБ в управлението, защото дори само това, което са направили до момента е достатъчно и е доказателство, че си е заслужавало да бъде съставено правителството. 

"Отпуснаха еврофондовете, всички програми работят за България. Ако останем в управление 2015 г., гарантирам, че над 5 млрд. лева ще бъдат разплатени към общини, бизнес и всичко останало. Видяхте през последните седмици, че разплатихме средствата навсякъде по общините. Това са над 90 хиляди човека и фирми, които получиха своите пари от КТБ", каза Борисов.

"3 млрд. 300 млн. лева "живи пари" са разплатени. Това е спокойствие за вложителите, които месеци наред чакаха това да се свърши и ако нямаше правителство, нямаше как да се случи. Десетки хиляди хора получиха своите пари", каза Борисов. 

Премиерът посочи, че влиза в положението и на другите партии и разбира, че сигурно им е трудно

"Всички сме си дали ясна сметка, че това е по-добрият вариант. Не е идеално, друго е само ГЕРБ и Реформаторският блок да са в управлението. Тогава ще бъдат направени много по-смели реформи", заяви премиерът. 

Той обясни сега е необходимо да се съобразяват с мнението на повече хора, но във всички случаи е за доброто на страната. 

Виждате реакциите и отношението към България и в САЩ, и в Европа, и на всички лидери, подчерта Бойко Борисов.

"Слушах Йорданка Фандъкова с каква болка говори за вчерашния протест. Това са провалени партии и те самите знаят, че нищо не могат да направят, но трябва да ги разбираме", категоричен беше министър-председателят. 

Борисов обясни, че когато ПП ГЕРБ е поела управлението на София всичко е било приватизирано

По думите му, София е нямала нито план, нито канализация. 

"Сега е останала малка част, която трябва да донаправим. Тези, които организират протести, са в историята. Те виждат колко не могат", заяви той. Бойко Борисов пожела на всички да бъдат добри и да проявяват разбиране.

Премиерът изтъкна направеното от ПП ГЕРБ - стотици църкви, манастири, които с подкрепата от партията са във вид, в който хората, когато отидат по празници да се чувстват по-силни и по-уверени. 

"Това се отчита и от нашата църква. Разбира се, това винаги е недостатъчно и трябва да се продължи в същия дух", заяви Бойко Борисов.