Братя Пулеви са спортистите на годината - Кубрат спечели и анкетата на спортните журналисти, и вота на публиката, а Тервел стана негов първи подгласник.

За пръв път в 55-годишната история на анкетата "Спортист на годината" първите две места са заети от братя - Кубрат Пулев и Тервел Пулев. Триумфът на бокса бе затвърден от треньора на националния отбор Михаил Таков, класиран първи сред наставниците.

Наградите на призьорите връчи премиерът Бойко Борисов, патрон на церемонията.

Фотогалерия: България на игрите в Лондон

Спортист на годината 2011 Станка Златева, която отново е олимпийска вицешампионка, остана на трето място, а при състезателите с увреждания спечели Стела Енева, която по-рано този месец бе избрана от сп. "Грация" за жена на годината в спорта.

Стела Енева стана жена на годината в спорта, след като спечели два сребърни медала от параолимпийските игри в Лондон

Отбор на годината са волейболните национали, които стигнаха до малкия финал в Лондон и четвърто място в Световната лига. Втори при треньорите се класира техният наставник на олимпийските игри Найден Найденов, следван от националния селекционер по футбол Любослав Пенев. На 27 декември ще стане известен и футболистът на годината.

Фотогалерия: Волейболистите ни в олимпийския турнир Лондон 2012

"Невидимите супергерои", както бяха наречени осем обикновени българи, извършили достойни постъпки, наградиха останалите спортисти в Топ 10.

Четвърта в класацията е лекоатлетката Ивет Лалова, която спечели европейска титла в спринта на 100 м. Тя получи статуетката от Стефан Стойчев, спасил десетки пътници от горящия автобус, катастрофирал на магистрала "Тракия".

Петата - световната вицешампионка по шахмат (и шампионка в ускорения шахмат) Антоанета Стефанова, бе наградена от Атанас Атанасов, който извади над 60 души от водната стихия в село Бисер.

Отец Иван от Нови Хан излезе на сцената в НДК, за да обяви шестото място на Григор Димитров, който през юни стигнал до исторически полуфинал в турнир на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП).

Даниела Тодорова, която зарязва лъскавия офис и кариерата си, за да преподава в село Горна Малина, връчи приза на седмия в анкетата - гимнастика Йордан Йовчев, сложил край на състезателната си кариера след рекордно шесто участие на олимпийски игри и достойно представяне във финала на халки.

Йордан Йовчев бе и водещ на церемонията в НДК заедно с фигуристката Албена Денкова

Маратонецът в плуването Петър Стойчев получи своята награда от друг, непрофесионален плувец - Христо Кънчев, който единствен скача в бурното море, за да помогне на три давещи се момичета, и успява да спаси две от тях.

Деветото място на тенисистката Цветана Пиронкова бе оповестено от Александър Йорданов и Никола Димитров - кантонер и дете, които намериха пари, но предпочетоха да ги върнат.

Последен в десетката с най-добрите спортисти на България през 2012 г. стана единият от двамата волейболни братя близнаци - Георги Братоев, който бе награден от счетоводителката Тихомира Методиева, доброволка в гасенето на редица планински пожари.

Георги и Валентин Братоеви с екипа на "Левски волей", декември 2012. Братята близнаци играят заедно и в националния отбор, съответно като посрещач и разпределител