Членове на СЕМ и ВМРО се обявиха срещу идеята

БНР поиска разрешение от СЕМ за пускането на нова регионална радиостанция в Кърджали, която да излъчва програма и на турски език.

Програмата

Програмата на Радио Кърджали ще се излъчва на ултракъси вълни /УКВ/ на честота 90.0 мегахерца. Тя трябва да стартира официално на 1 януари 2016 година, но - пробно месец по-рано. Предвидено е в програмата на радио Кърджали да обхваща и региона на Хасково и Смолян. Първоначално да е 6-часова, а през уикенда - 4, а след време - да се увеличи двойно. 

Половината от ефира - 3 часа, ще е с програма на турски език - новини, преглед на печата, фолклорна музика. През останалата част от денонощието - 18 часа, ще се излъчва програма "Хоризонт", посочват от радиото в съобщение до медиите.

Програмите „Хоризонт" и „Христо Ботев" продължават да се излъчват на другите честоти, на които се излъчват и в момента, а програмата на турски език ще бъде същата, която продължава да се излъчва вече 10 години от София и се създава от турската редакция на Радио България, посочват от БНР. За нея има издаден от СЕМ лиценз от 31 октомври 2005 година.

Програмата на български език на Радио Кърджали ще се създава в Кърджали и ще обхваща теми, свързани с обществената функция на БНР, споделят от националното радио.

Виж още: "Глас народен" искат 45% от музиката по БНТ и БНР да е българска

Документите за Радио Кърджали, подадени в СЕМ, отговарят напълно на Закона за радио и телевизия, според експертите на СЕМ", посочват от радиото.

СЕМ е срешу идеята, ВМРО - още повече

Междувременно СЕМ отложи решението си за лиценза на новата регионална радиостанция, защото не беше в пълен състав. Докато протичаше заседанието, членове и симпатизанти на ВМРО протестираха пред сградата на СЕМ заради програмата на турски език.

Срещу програмата на турски възрази и Мария Стоянова от регулатора, според която разделението на програмата на български и турски не допринася за интеграцията. Иво Атанасов също изрази притеснение относно обема на програмата.

Против идеята застанаха и ВМРО, като лидерът на партията Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки се обявиха остро срещу прокарването ѝ.

Източник: Би Ти Ви, Нова телевизия