Според него сред населението има усещане за нарастване на всякакъв вид престъпност

От 2012 г. започна увеличаването на битовата престъпност. Това заяви пред Тв7 Николай Радулов - главен секретар на МВР в периода 1997-1998 г., по време на управлението на Иван Костов.

Много полиция, а престъпността расте

"От тогава насам постоянно се палят автомобили. В по-големите градове не забелязваме колко много се е увеличила престъпността. Много престъпления от рода на пребиванията и ограбването остават нерегистрирани. На лице е увеличаване на престъпността, но според регистрите намалява, това е лош показател, показващ че хората са оставени да се оправят сами", каза Радулов.

"Има много престъпления, в които не са заловени престъпниците. Полицията беше много пасивна във Велико Търново докато хората не излязоха навън. Чак тогава взеха да намират вещи на загиналата Вероника. При положение, че имаме МВР с 50 хил. души и над 120 хиляди охранители се усеща, че имаме нарастване на всякакъв вид престъпност", допълни той.

Трябва да изискваме активна позиция от МВР

"Трябва да обърнем внимание на отношенията между хората. Всички сме неангажирани, трябва да изискваме активна позиция и към органите на МВР. Тогава, когато има отказ за изпълняване на задълженията, трябва да настояваме да си свършат работата тези, от които зависи нещо. Полицията и МВР имат системообразуваща функция. Проблемът в съдебната система е, че решенията трябва да се вземат по-бързо. Не е редно да се чака по 1,2,3 години, категоричен бе другият гост в студиото - криминалният психолог проф. Калин Гайдарски.

"Чувството за несигурност се увеличава в хората. Трябва да обърнем внимание на превантивните функции на МВР. Това е технология, която я има от десетилетия. Въпрос на работа е. Нека полицаите бъдат оставени да си вършат работа, а не да им се дава чужда такава. Нека да се оставят да са самостоятелни", каза Гайдарски и допълни, че липсват елементарни пособия и консумативи, с които би трябвало служителите на МВР да си вършат работата.