Парите ще идат за Държавния фонд "Земеделие", ремонт на стадиона на "Лудогорец" и други проекти на министерствата

Въпреки предвидения в бюджета дефицит от 2,49 млрд. лв. и изтегления заем от 16 млрд. лв. вчера на Министерския съвет бяха разпределени 46 млн. лв. по перата на бюдета, като формалният аргумент е, че през януари бюджетът е отчел излишък от 69,1 млн. лв. заради подобрена събираемост на ДДС, пише в. "Сега".

Даваме пари за стадиона на Лудогорец

Впечатление прави и отпускането на 2 млн. лв. на община Разград, която е собственик на стадиона на частния футболен клуб "Лудогорец", като парите ще бъдат използвани за завършване на сектор "Б", съобщиха от правителствената пресслужба.

По този начин вече сумата, отпусната по правителствената програма за "Растеж и устойчиво развитие на регионите" за реконструкция и модернизация на съоръжението, достигна 5 млн. лв. Първите 3 млн. лв. бяха отпуснати още в началото на 2014 г. от кабинета "Орешарски".

Ремонти и земеделие

Малко над половината от парите - 24 млн. лв. отидоха в посока на Държавния фонд "Земеделие" за финансиране на разходи за ДДС по одобрени общински проекти на европейската програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Министерството на правосъдието получи 10,7 млн. лв. за ремонта на т. нар. Военно НДК, което ще бъде използвано за настаняването на наказателната колегия на Софийския районен съд и районната прокуратура. Обаче все още не е ясно дали отпуснатите пари ще стигнат за ремонта и преустройството, каза зам.-министъра на правосъдието Петко Петков. Военното НДК има проблеми през последните две години, като за това време министерството водеше спорове за авторските права върху комплекса, а на много места в самата сградата са се появили течове, има проблем и с асансьорите.

В посока община Варна и ремонт на бул. "Княз Борис I", водещ към курорта "Златни пясъци", са отпуснати 8 млн. лв. По него се движат правителствените кортежи и до резиденция "Евксиноград".

Кабинетът даде 562 560 лв. за Държавното обществено осигуряване, за да плати разходите от миналата година по рехабилитация на военноинвалидите и пострадалите при войните. Министерството на отбраната получи 116 132 лв. за отдих и лечение на ветерани. 480 хил. лв. отиват за оборудване на сграда за хора с умствени увреждания в Долна баня.

Добрата събираемост като оправдание 

По закон правителството няма право да прави допълнителни харчове при преизпълнение на приходите без санкция на парламента и затова се използва формулата "отпускане на субсидии за сметка на преструктуриране на други разходи в бюджета". Тъй като Министерството на финансите вече се похвали, че събраните приходи към края на февруари надхвърлят с 548 млн. лв. събраното за същия период на 2014 г., могат да се очакват нови непредвидени трансфери, коментира още изданието.