Да се обърнем към природата в борбата със стреса

В съвременния напрегнат век много хора страдат от разклатена нервна система. Повечето посягат към химически препарати, за да овладеят това състояние и да решат проблемите си, но трябва да знаят, че подобни лекарства водят понякога за пристрастяване. Затова има и други начини да си помогнете, като най-добрият от тях е да използвате билки за нерви.

Билките в борбата със стреса

Съществуват много видове билки, които се борят ефективно с неразположенията на нервната система. Те са лесно достъпни и с меко, седативно действие. По-важното е, че подобрявайки фукционалното състояние на нервната система, тези билки по косвен път оказват благоприятен лечебен ефект и при редица неврогенно обусловени нарушения на сърдечно-съдовата и храносмилателната система.

Една от най-ефикасните от полезните билки за нерви е дилянката или валериана. В състава й се среща етерично масло с главна съставка борнилизавалерианат, на което се дължи специфичната миризма, както и борнеол, камфен, лимонен и др. Валерианата потиска възбудимостта на централната нервна система, отслабва предизвиканата ярост, засилва действието на сънотворните средства.

Употребява се при начални стадии на хипертонична болест, неврози, повишена възбудимост на нервната система, хистерия, безсъние, мигрена, както и при спазми на стомашно-чревния тракт, на жлъчните пътища и др.

Виж още: Най-силните ползи от чесъна и меда, и как да си направим тоник от тях

Лавандула срещу нерви

Друга много приятна и ефективна от полезните билки за нерви е лавандулата. Тя съдържа около 3% етерично масло, основни съставки на които са естери на алкохола линалоол и главно линалилацетат (около 60%), придаващ характерната приятна миризма. Също така в състава й влизат танини, захари, антоциани, органични киселини, минерални соли, цинеол, борнеол и др.

Лавандулата успокоява нервната система действие, премахва спазмите на гладката мускулатура. Използва се при нервна възбуда, безсъние, неврастении, сърдечна невроза и мигренозно главоболие.

Направете си чай от лавандула, като супена лъжица дрога се заливат с 250 милилитра вряща вода, оставя се да кисне 2 часа и се пие се по 150 милилитра, три пъти дневно.

Ако искате да научите повече за полезния и здравословен живот, четете Kulinaria.bg

Източник: Kulinaria.bg, Lechitel.net