Кулминацията на проявите от 7 до 9 ноември са 15-километровата "Граница от светлина" в германската столица и документалният филм на Дейвид Хаселхоф по телевизията

Инсталацията "Граница от светлина" по протежение на разделителната линия в центъра на Източен и Западен Берлин се състои от 8000 светещи балона, разположени между Борнхолмерщрасе и моста Обербаумбрюке

Те са пълни с хелий и ще бъдат пуснати в небето за финал на тържествата, които честват източногерманците, проявили смелостта да съборят Стената преди четвърт век.

Техните истории са разказани върху 100 информационни табла по 15-километровия маршрут - от първите години на съюзническата окупация, издигането на Стената и протестите срещу нея, опитите за бягство и смъртните случаи до мирната революция през 1989 г. и последвалото "нашествие" от търсачи на сувенири.

Кулминацията е на неделния фестивал при Бранденбургската врата, когато балоните ще полетят нагоре, символизирайки отварянето на границата.

Фотогалерия: Берлинската стена днес

Междувременно "Нашънъл джеографик ченъл" излъчва на 9 ноември, от 20,55 ч., едночасовия документален филм "Хаселхоф срещу Берлинската стена" (Hasselhoff vs. The Berlin Wall). Премиерата му - на 45 езика в 171 страни - също е посветена на 25-годишнината от ноемврийските събития през 1989-а.

Американският актьор, известен от сериалите "Среднощен ездач" и "Спасители на плажа", има уникална връзка с Берлинската стена. Нашумял във Федералната република и като попзвезда, той бил поканен да изнесе концерт в града пред милионна публика от Източна и Западна Германия.

Дейвид Хаселхоф пее върху разрушената бариера в навечерието на новата 1990 г. и споделя: "Бях пряк свидетел на ужаса и болката на източногерманския народ в стремежа и борбата им за свобода. Те са вдъхновение за всички."

Филмът му пренася зрителите назад във времето, като проследява историята на Стената, проучва какво е останало от нея, разкрива значението й в контекста на Студената война и ни среща с хора, живели под дълбоката й сянка  - като възрастна двойка, които му показват подземния маршрут на бягството си към Запада.

Виж още: 1989 (Изповедта на един държавен глава)

Отразена е и емоционалната връзка на актьора с Германия. Хитът му Looking for Freedom (В търсене на свобода) се изкачва до първо място в класацията на ФРГ, където се задържа близо два месеца - и става неофициален химн на демонстриращите за обединение между Изтокa и Западa.

Песента звучи и на концерта му в Берлин в края на 1989 г.