Христо Ковачки получава жп лиценз

Спонсориращият партията "Лидер" бизнесмен в областта на енергетиката Христо Ковачки съвсем скоро се очаква да получи лиценз за железопътен превоз, като по този начин ще може да извършва сам превозите на въглищата от рудниците до ТЕЦ-овете си, съобщава "Клуб Z".

Пропуски и спънки

За разрешителното има внесени документи още миналата година, но Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията досега ги връщаше заради открити "пропуски".

"Всички несъответствия вече са отстранени и няма законови основания г-н Ковачки да не получи лиценза", обясни източник от ведомството.

В момента Ковачки е основен клиент на "БДЖ Товарни превози". Превозите на рудата на бизнесмена представляват повече от 1/3 от цялата дейност на жп компанията. Сега обаче след като Ковачки спре да използва услугите на държавния превозвач се очаква драстичен спад на приходите и обемите.

Загубите са сериозни и без това

В товарното поделение на БДЖ приходите от продажби намаляват от 30,476 млн. лева през 2014 г. на 26,889 млн. лева през първо тримесечие на 2015 г., т.е. намалението е 3,586 млн. лева или 12%, припомня изданието.

Чистата загуба нараства от 3,182 млн. лева през 2014 г. на 5,397 млн. лева или със 70%, а собственият капитал намалява от 76,3 милиона лева през 3-те месеца на 2014 г. на 45,5 млн. лева през 3-те месеца на 2015 г. Това означава, че оценката на компанията е паднала с 31,105 милиона лева или с 41%.

През първото тримесечие превозените от БДЖ товари на фирми на Христо Ковачки са намалели с 36 на сто, показват финансовите резултати на жп превозвача.

Източник: "Клуб Z"