Новите правила не са се отразили сериозно на сектора

Масово фирмите за бързи кредити са осъкпявали лесните си заеми над допустимата от закона бариера бариера. Това призна Неделчо Спасов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, в която членуват компании от бранша, цитиран от в. "Труд".

По закон годишният процент на разходите (ГПР) не трябва да надвишава 50%. В ГПР се включват всички лихви, такси и комисиони, които потребителите дължат по кредита.

Заобикаляне на правилата

Много фирми от бранша карат клиентите да сключват допълнителни застраховки, да предоставят гаранция или да търсят поръчители. Ако клиентът не успее да намери поръчители, се налагала неустойка като допълнителен разход по заема. Това оскъпявало лесните заеми, а и процедурата ставала много по-тромава, коментира Спасов.

Друг проблем, пред който потребителите са изправени е, че заради налагането на допълнителните изисквания вече е много по-трудно човек да се ориентира кои оферти са по-изгодни, защото тези нови разходи не се включват в ГПР, коментират от бранша.

Данните на БНБ показват, че новите правила не са се отразили сериозно на сектора. Към края на 2014 г. отпуснатите кредити от фирмите за бързи пари възлизат на 2,05 млрд. лв. Това е с 53,1 млн. лв. повече спрямо края на 2013 г.

Искане за нови законодателни промени

От Асоциацията за небанково кредитиране искат да бъдат подготвени нови законодателни промени. Според Спасов трябва да бъде създаден специален закон за небанковия сектор. В момента той се регулира от няколко разпоредби, сред които са законите за потребителския кредит и за защита на потребителите. 

Той също така даде за пример Великобритания, където освен за ГПР са въведени ограничения и за сумата, която клиентите връщат накрая, а също и за размера на дължимите неустойки. "Не може някой да вземе 500 лв. и да му се налага да връща 5000 или 10 000 лв.", коментира Спасов.

Наскоро председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също намекна, че предстоят законодателни промени. Пред медиите тя обясни, че въпреки поправките в закона има фирми за бързи кредити, които продължават с лошите практики.

Източник: в. "Труд"