Въпреки всички забрани за внос на оръжие в Сирия, опозиционният фронт "Ал Нусра" използва българско въоръжение

Бунтовниците от фронта "Ал Нусра" в Сирия, обявени официално за терористична организация, използват българско оръжие. Това показва разследване на репортера на в. "Труд" Диляна Гайтанджиева, която влезе в склад за боеприпаси на групировката в Алепо.

Определяната от ООН като терористична организация заради връзки с Ал Кайда групировка има на разположение 2 млн. снаряди и 4 хил. ракети ГРАД, българско производство, въпреки наложената забраната за износ на оръжие заради войната в Сирия.

Българското оръжие в Алепо е произведено във ВМЗ-Сопот. 122-милиметрови ракети ГРАД, с обсег на действие до няколко километра, са сред най-смъртоносните за цивилното население на Алепо, тъй като падат в жилищните квартали. Освен тях джихадистите са използвали български боеприпаси с калибър 73 мм за противотанкови оръдия и противотанкови снаряди с калибър 40 мм за РПГ.

Виж още: Който сее оръжие, ще жъне бежанци?

Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата "Аркус" - АД в Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена. Тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли миналата година.

Поредна пратка е тръгнала от България през октомври 2015 г. Имената, които са посочени са същите - Иванов, Димитрова, а фирмата-износител е "Аркус" АД в Лясковец.

Според военни експерти, цитирани от в. "Труд", оръжието, което "Ал Нусра" са изоставили след изтеглянето си, е било достатъчно за продължаване на сраженията с още две години.

Виж още: "Амнести": България продава оръжия на режима в Египет

Какво пише сп. De Re Militari за фронта "Ал Нусра":

Фронтът "Ал Нусра" е джихадистка организация, подразделение на Ал Кайда в Сирия, изповядващо една от най-крайните форми на сунитския ислям - салафизма. Ан Нусра са значително по-малобройни като численост - около 11 000, но силите им са добре тренирани, финансирани и въоръжени, а на тактическо и стратегическо ниво, лидерството им често надминава това на Сирийската свободна армия (ССА) и Иислямски фронт. Докато Свободната армия гледа на Нусра като на враг, Ислямски фронт (ИФ) са склонни да приемат Нусра като съюзници. Именно чрез посредничеството на ИФ, Нусра бяха привлечени в поредица от операции, насочени срещу правителствените сили през 2014г. Въпреки това, в градовете, поделени между Нусра и ССА има постоянно напрежение и чести сблъсъци. 

Повече по темата можете да намерите в първия брой на сп. De Re Militari.

Виж още: България е спечелила 6 млн. лв. от продажби на оръжие в Сирия само за месец

На този фон идват информации за масови екзекуции, извършвани от проправителствените сили в Алепо. Убити най-малко 82 цивилни в източно Алепо, съобщават от службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН, позовавайки се на получени сведения. 

"Смята се, че все още има хиляди цивилни в кварталите, които доскоро бяха под контрола на опозицията, включително активисти и членове на гражданската отбрана, които са заплашени от тежки нарушения, включително арести, изтезания или убийство", пише говорителят на Върховния комисар по човешките права Рупърт Колвил. 

Според различни източници вчера правителствените сили и техните поддръжници са убили 82 души, сред които 11 жени и 13 деца. В понеделник е получена информация и за десетки тела по улиците на града, до които жителите нямало как да достигнат заради засилените бомбардировки и страха да бъдат застреляни.

Организацията е получила данни, че силите на режима са влизали по домовете и за стреляли по хората вътре, включително жени и деца. 

"Дълбоко се надяваме, че тези сведения са грешни или преувеличени, защото ситуацията е изключително променлива и е много трудно сведенията да се потвърдят", казват от службата, като допълват, че информацията е потвърдена от няколко надеждни източника.

Ако искате да следите отблизо военните действия в Сирия и Алепо, следете страницата на списанието за горещите военни конфликти De Re Militari във "Фейсбук" и "Туитър"

Източник: Нова телевизия, в. "Труд", сп. De Re Militari