Но като отношение на депутатската заплата към средната работна заплата за страната, България се нарежда на четвърто место в ЕС

Българските депутати са най-нископлатени от всчки избрани народни представители в страните членки на ЕС. Това сочат резултатите от разследване на телевизия "Евронюз".

Според данните нашите депутати изкарват годишно средно по 16 318 евро. Най-голямо възнаграждение за труда си в ЕП пък получават италианските депутати - 167 хил. евро годишно.

Разликите в заплатите на депутатите в целия ЕС е такава, че доходите в едни страни са десеткратно по-високи от заплатите в други, става ясно от разследването.

"Юронюз" публикува подробна графика, в която страните са подредени по низходящ ред не на годишните заплатите на своите депутати, а на съотношението между тях и средния годишен доход на обикновените хора. Тук отново на първо място е Италия. Депутатите там получават 5,3 пъти повече от средните в страната доходи.

Виж още: Колко получават народните представители

По този показател в графиката България е на четвърто място, като съотношението между средната годишна депутатска заплата от 16 318 евро и средния годишен доход за населението от 4618 евро е 3,5. Преди нас освен италианските депутати се нареждат още народните представители на Латвия и на Естония. 

И в заплатите на депутатите има голямо разделение "Изток-Запад", отбелязва "Юронюз". 

Най-ниско е съотношението между заплатите на депутатите и редовите жители в Малта. То е само 1,1.

Виж още: Колко е заплатата на президента

На тъмносин фон в графиката са отбелязани парите, които народните избраници получават годишно във всяка страна членка на ЕС. Светлосинята ивица показва средния годишен доход. А червената - съотношението.

 

 

Източник: "Евронюз", "Клуб Z"