У нас неспасените хора през 2012 г. са повече от 500 на всеки 100 хил. души

България е една от четирите държави в Европейския съюз с най-много жертви на здравната система, показват данните на Евростат.

1,2 млн. човешки живота на хора под 75 години в целия ЕС са можели да бъдат спасени, сочи стряскащата статистика. У нас неспасените хора през 2012 г. са повече от 500 на всеки 100 хил. души.

От една страна, смъртта им би могла да се избегне, ако здравната ни система беше по-ефективна. От друга - смъртните случаи щели да бъдат по-малко, ако самите ние бяхме по-образовани, по-малко бедни и с повече съзнание за здравето си.

Според проучването на Евростат хората със сърдечни болести са най-застрашените от преждевременна смърт. При такива проблеми обаче, преди да се стигне до болница, можем да се погрижим и сами за себе си.

Виж още: 15 хранителни навика за дълголетие

"Пациентът трябва активно да търси участието на лекаря. От друга страна, да участва в провеждането на лечение, т.е. да спазва схемите, които са предписани", обяснява пред Нова телевизия проф. Нина Гочева, началник на кардиологичното отделение в Националната кардиологична болница.

Когато липсата на профилактика се съчетае с проблемното българско здравеопазване, ни остава единствено да потърсим правата си. И все пак в крайна сметка всички се надяваме да не стигаме до адвокатската помощ, а да разчитаме на лекарската.

Изводът на Европа е, че положението може да се подобри, само ако се подобри здравната политика.

Виж още: Българинът живее средно по 74 години

Източник: Нова телевизия