Цените на горивата преди ДДС и акциз са сред най-високите в целия Европейски съюз

Въпреки намалениет от 16 стотинки за литър само за три седмици, цените на бензина и дизела у нас остават сред най-скъпите в ЕС. Това показа справка на сайта energy.eu за цените на горивата, съобщава вестник Труд.

Сайтът събира цените преди в тях да бъдат включени данъците.

Така в тази класация ни изпреварват само две държави, където нафтата е по-скъпа преди ДДС и акциз - Дания и в Малта. По-висока цена на бензина пък има в Дания, Италия и Малта.

Най-разпространеният бензин А95 у нас се продава за 0,553 евро, а дизелът - за 0,586 евро, показват изчисленията на en ergy.eu. 

Средната цена на тези две горива без данъци в ЕС е 0,500 евро за бензина и 0,496 евро за дизела, т.е. в България те са с 10,6 и с 18,15% по-скъпи. 

И все пак крайните цени са сред най-евтините в ЕС

Въпреки това обаче, след като върху цените бъдат добавени ДДС и акциз, стойността на бензина и дизела у нас попадат сред най-евтините в EC.

Междувременно цените на дизела и на бензин А95 остават еднакви в Софийските бензиностанции, като вече се продават срещу 2,12-2,15 лева за литър. За сравнение, преди три седмици цените бяха 2,30-2,31 лв.

Виж още: Да имаш бензиностанция в България било шест пъти по-печелившо

Еднаквите цени на горивата на дребно не означават, че на пазара има картел, коментира пред "Труд" говорителят на КЗК Марио Гаврилов. 

По думите му и в Европейския съюз се насърчава практиката търговците да се съобразяват с цените на конкурентите. Преди две седмици обаче обаче шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов изрази съмнение, че може да става дума за картел.

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: в. "Труд"