Действията на Угур Емироглу противоречали на Виенската конвенция за дипломатическите отношения

България е обявила за нежелано лице (persona non grata) Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Причината за това решение е осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, съобщава агенция "Фокус".

Според дипломати намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут. 

Политически натиск по вътрешни въпроси

Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения ѝ наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България.

Аташето по социалните въпроси Угур Емироглу е пребивавал често в Шумен, където често е посещавал "Томбул джамия", а впоследствие е наел квартира, в която е поучавал местните имами как правилно трябва да се отслужват молитвите.

Угур Емироглу е роден през 1973 г. Завършил е Мармара университет в Истанбул през 1990 година. От 1997 г. е служил като имам в различни градове на Турция - Бурса, Трабзон, Дюнихане. Бил е служител в Дианет. След това работи като имам в Страсбург, Франция. След връщане в Турция е работил като мюфтия в кв. "Орханели" в Бурса до 2015 г., когато е изпратен на работа в консулството в Бургас.

Реакцията на МнВР

По-късно от Външно излязоха с официална позиция, в която се казва следното: В отговор на силния обществен интерес към появилата се в медиите информация, според която дипломат от турското Генерално консулство в Бургас е бил обявен за нежелано лице (persona non grata) Министерството на външните работи би желало да отбележи, че в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи няма да коментира тази тема нито сега, нито в бъдеще.

Втори подобен случай

Преди месец бе прекратен мандатът на генералния консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ, като за най-вероятни причини за отзоваването му се сочеха за действия, несъвместими с дипломатическия му мандат, вмешателство в работата на местни общински власти и на районни мюфтийства. 

36-годишният Акташ е генерален консул на Република Турция  в Пловдив от 2014 г. Мандатът му щеше да изтече през лятото тази година. Той бе плътно до посланик Сюлейман Гюкче в отбелязването на годишнината от възродителния процес в района на Кърджали преди месец. Там турските дипломати придружаваха вече бившия лидер на ДПС Лютви Местан и групата депутати, които минаха на негова страна. 

Гьокче е бил викан във Външно, където му е била връчена протестна нота заради натиска върху премиера Бойко Борисов да проведе телефонни разговори с турски политически лидери. Консулите в Пловдив и Бургас бяха обвинявани, че са оказвали натиск върху активисти на ДПС в подкрепа на Местан. Именно с този скандал някои свързват отзоваването на Акташ. 

Източник: Агенция "Фокус"