Колкото по-ниско е образованието на човек у нас, толкова по-голяма е вероятността да страда от бедност

Доброто образование пази от нещастие и бедност. Това е един от изводите в изследването на Института за пазарна икономика.

Според данните от изследването най-значимият фактор за нещастието на българите е именно липсата на добро образование. Процентът на бедност при висшистите, които у нас са около 1,2 млн. е под 5%, съобщава Би Ти Ви.

Гимназиалното или средното професионално образование също е гаранция да имаш работа, като заетите в тази група са над 60%. От тях бедни са едва 12-13%.

При хората с основно образование бедността е почти 40%. Там също така шансовете за намиране на работа падат под 50%, именно поради липсата квалификация.

Виж още: Колко са богати богатите българи​

Според изследването хората, които са избрали да получат следдипломна квалификация, имат с 60% по-голям шанс да бъдат наети на договор и да се чувстват удовлетворени от живота.

Не случайно в изследването около 1,5 млн. бедни българи дават оценка 3 от 10 на въпроса "удовлетворени ли сте от живота?".

Според авторите на изследването данните категорично показват, че обсъждането на темата за бедността следва да е по-малко разговор за административното покачване на доходите, обезщетенията и помощите и повече разговор за образованието и новите работни места. 

Видео: Как да попълним данъчната си декларация​

Според тях водеща цел на политиките следва да е пресичането на пътеката от ниско образование към безработица и в крайна сметка бедност.
 

Източник: Би Ти Ви