Страната ни предлага оптимална среда за започване на производство, като преди нас са само Виетнам и Тунис

България е третата най-перспективна дестинация в световен мащаб за започване на производство. Това сочи годишното проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield. Така спрямо миналата година страната ни се изкачва с 4 места, като пред нея са само Виетнам и Тунис, пише Economic.bg.

Критерии

Основните критерии, по които се подрежда класацията са три – условия, разходи (по 40% от общата оценка) и риск (20% от нея). 

В условията се оценяват компоненти като бизнес среда, достъп до пазарите, работна сила, логистика, времето, необходимо за първа доставка и др. В графата риск се включват заплахи от природни бедствия, икономически, енергийни и корпоративни рискове. Разходите биват такива за труд, ел. енергия, строителство и регистриране на собственост.

Най-висока оценка страната ни има в по критерий разходи, а най-ниска - по рискове. Ако като водещ критерий се определят разходите, България заема третото място в класацията. При водещ фактор условията, страната ни минава две позиции назад. 

Виж още: Изчезва ли българското производство?

В класацията

Челната петица на най-перспективните дестинации за производство се запълва от Обединените арабски емирства и Литва. 

Сред първите 15 държави в класацията влизат още Естония, Коста Рика, Перу, Шри Ланка, Украйна, Унгария, Колумбия, Мароко, Словакия и Хондурас.

Източник: Economic.bg