Според британското външно министерство страната ни се намира в групата на страните, в които рискът от терористични нападения е по-нисък от средното за Европа

Слад последните терористични атаки в Истанбул отново се повдигна въпросът за сигурността в Европа и заплахите за отделните страни. В тази връзка Британското външно министерство изготви списък с най-застрашените от нападения държави в Европа.

На картата са обозначени четири нива на опасност - сериозна, висока, ниска и незначителна опасност. На картата е разгледан риска за общо 41 държави, като България е поставена на 28 място по опасност от атентати - в графата с нисък риск. 

В групата с най-висока опасност бритнаското външно министерство поставя Великобритания, Франция, Испания, Белгия, Германия, Турция и Русия. Това на практика означава, че вероятността да се организира терористичен акт в тези държави е много голяма. 

Високият риск до голяма степен се засилва и от провеждащото се в момента Европйески първенство по футбол.

В групата на държавите с висока опасност попадат Холандия, Дани, Швеция, Италия, Австрия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Гърция, Украйна и Кипър. 

Виж още: Ахмед Чатаев - чеченският терорист, освободен у нас

В нашата група, където рискът от терористични актове е под средния, попадат още Ирландия, Норвегия, Финалдния, Португалия, Хърватия, Сърбия, Косово, Албания, Македония и Румъния. След нас в същата група по опасност се нареждат Словакия, Беларус, Люксембург, Грузия и Малта.

Най-нисък риск от терористични нападения според британското външно министерство има в Швейцария, Словения, Чехия, Унгария, Полша, Литва, Латвия и Естония. 

Властите у нас - опасност за България няма

"Предвид това, което се случва в територията на Турция, близо до нашата държава - съществува висок риск, но няма конкретна заплаха за България", коментира пред Нова телевизия председателят на ДАНС Димитър Георгиев в отговор на въпрос дали има реална терористична заплаха за страната ни.

Това потвърждава и изказването на вътрешния министър Румяна Бъчварва, която също е на мнение, че непосредствена заплаха за страната ни няма, като няма и сигнали за подобно нещо. 

"Ние действаме по логиката, че в относителна географска близост има усложняване на ситуацията на сигурността и затова активизираме част от вече определените мерки", успокои Бъчварова. 

Karta na opasnostta ot teroristichni aktove v evropa

Източник: "Дейли мейл", Нова телевизия