78% от пълнолетното население пие бира

Средно на човек в България се падат 72 изпити литра бира за 2014 г. Консумацията на пенливата течност се равнява приблизително 218 чаши по 0,33 литра, или с 2 литра по-малко от предходната година. Това показват данните на Съюза на пивоварите в България.

Според тях около 91% от бирата, която се консумира в страната, е местно производство, а вносната е едва 9%.

Как купуваме бирата

През 2014 г. разфасофките по 2,5 л продължават да са най-продавани - общо 59% от всички продажби. Делът на стъклените бутилки е 23%, а на наливното пиво - 5%. От сектора отчитат увеличение при продажбите на бира в кенове, които заемат 13% от общия дял. За първи път от 15 години насам браншът отчита лек спад в продажбите на пластмасови бутилки.

От бранша отчитат и ръст в реализацията на бира през търговските вериги за сметка на намаление на продажбите в в заведенията продължава като тенденция, като съотношението е съответно - 20% към 80%.

Виж още: Най-добрите дестинации за бирен туризъм

Бирата - любима напитка

Според наскоро изнесените резултати от агенция "Маркет Линкс" пивото продължава да бъде любима напитка. Проучването показва, че 78% от пълнолетното население у нас консумира бира. Тяхното предпочитание към категорията не се влияе съществено от размера на доходите или от местоживеенето им.

Друга новост е, че от догодина българските пивовари ще започнат да посочват доброволно на бутилките си калориите в пивото, както и наличието на мазнини и сол.

Източник: Economic.bg