Започват проверки на незаконните имоти в циганската махала

Напрежението в Гърмен остава високо, като полицията продължава да пази входа към циганската махала. Снощи на вътрешния министър Румяна Бъчварова и главния секретар на МВР Георги Костов проведоха разговори с представители на местната власт, протестиращите и ромите.

Среща за решаване на въпроса

Румяна Бъчварова остана в общината близо два часа. Тя пристигна с час по-късно, след като вече беше започнала срещата на областния управител Бисер Михайлов, общинския кмет Минка Капитанова, директора на ОД МВР - Благоевград Христо Разсолков, главния архитект на Гърмен и граждани и главния секретар на МВР Георги Костов.

Някои от местните посрещнаха вътрешния министър Бъчварова с викове "мафия", за сметка на други, които я аплодираха.

"По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички", каза тя.

Решението

Решението от срещата е в ромския квартал "Кремиковци" да започнат проверки на всички незаконни постройки, за които има издадени заповеди за събаряне от 2011 г. Ще се проверяват и адресните регистрации на обитателите им.

Протестите в Гърмен започнаха, след като преди няколко дни там възникна скандал, прераснал във физическа саморазправа, между местни жители и хора от ромския квартал "Кремиковци", при който пострадаха четирима, а полицията задържа осем души.

Източник: Агенция "Фокус"