Временният арест е международна полицейска практика, преди да бъде искано екстрадиране

Турция официално е отправила искане към властите в САЩ за временен арест на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен. Анкара обвинява Гюлен, че седи зад неуспешния опит за преврат от 15 юли, който доведе след себе си сериозна чистка във всички части на обществото в страната. За това съобщава Анадолската агенция, цитирана от в. "Сега".

Според агенцията искането за временното задържане е на основание, че Гюлен е наредил извършването на преврата и го е ръководел. Това е официалната причина, с която министерството на правосъдието на Турция е предало на САЩ първото искане за временен арест.

Виж още: Кой е Фетхуллах Гюлен и защо Анкара го смята за терорист

За подготвянето на искането стана ясно още на 13 август, когато главната прокуратура в Истанбул подписа искането и го предаде на правосъдното ведомство за съгласуване и изпращане до Вашингтон.

Временният арест е международна полицейска практика, която може да бъде поискана от страната инициатор на екстрадицията преди официалната молба.

Виж още: Гюлен - ябълката на раздора между Турция и САЩ

Гюлен живее в американския щат Пенсилвания от 1999 г. Според Анкара той и неговата т. нар. "фетулахистка терористична организация", както властите наричат мрежата му от поддръжници, стоят зад неуспешния опит за преврат от 15 юли. 

Опитът за преврат доведе до остър отговор от страна на турските власти, за седмиците след преврата бяха задържани над 16 хил. души, а още много други загубиха работата си. 

Източник: в. "Сега"