Не сме пред война, но сме пред Студена война със сигурност, заяви социологът Андрей Райчев по повод военния конфликт в Украйна и нарастващата тревога за неговото разпространение

"Страната ни води удивителна политика в това отношение. В това разделение на Европа - на истерична, проруска и неутрална част, България зае две позиции. Хитрата сврака с двата крака, мен ако питате", заключи Райчев в сутрешния блок на Нова телевизия

По думите му, ако балансиращата инициатива на Ангела Меркел и Франсоа Оланд не успее, ще се стигне до много тежко изостряне на ситуацията. 

"Войната наистина се води. Тя много отдавна е в България. Тя е пропагандна и е за общественото мнение", изтъкна журналистът Иво Инджев. 

"Путин даде 15 млрд. подкуп на Виктор Янукович, за да стане това, което стана в момента. Руският президент раздава тежки оръжия. Той постави най-голямата държава в света на картата на позора", заяви той. 

По думите му, войната е най-лошият сценарий, но тя не е възможна заради ядреното възпиране. 

"Коя държава отделя 21% от брутния вътрешен продукт за въоръжение? Русия се е сринала до унизителни нива", заяви Инджев, като допълни, че Путин се бори за подкрепата на собственото си население, но никой в света не е на негова страна. 

САЩ искат малко справедливост, допълни журналистът. Според него няма как да бъдем сигурни, че въоръженият конфликт ще остане само в границите на Украйна. 

Г-н Инджев, проблемът не е в това, че лъжете, макар че в крайна сметка донякъде така се получава, обърна се Райчев към събеседника си.

Между двамата гости в студиото се разрази спор във връзка с твърдението на социолога, че в момента Украйна се управлява от фашисти. Инджев заяви, че "няма по-фашистка държава от Русия", а Райчев определи това твърдение като "малоумно".

Виж още: Иде ли краят на кризата в Украйна?