Конгресът на партията на Първанов прие резолюцията за излизане от управляващото мнозинство

АБВ излиза излиза от изпълнителната власт. Това бе решено на вчерашния конгрес на партията. Лидерът на АБВ и президент (2002-2012) Георги Първанов призова за нов коалиционен проект за управление на държавата.

Нужен ни е нов коалиционен проект, обяви Първанов и определи правителството като слабо и без потенциал. Неговата партия ще се цели в победа на президентските избори, като основната им борба ще е с модела на политика, наложен от ГЕРБ.

В 50-минутната си реч той очерта и какъв трябва да е профилът на бъдещия президент и обяви, че от АБВ тръгват в президентските избори срещу модела ГЕРБ.

"АБВ няма да бъде пето колело. Тогава обаче никой от партията мандатоносител не е чул посланието, затова продължението на тази позиция днес е, че "лимитът на компромисите от страна на партията е окончателно изчерпан", каза Първанов.

Първанов отбеляза, че година и половина АБВ се е стремяла да бъде социален коректив в правителството, а сега трябва да се върне към изначалната си позиция на алтернатива за българско възраждане.

Виж още: АБВ минава в опозиция, Калфин подаде оставка

"Но колкото и да сме били остри по отношение на липсата на диалог и на партньорство с партията мандатоносител, отново ясно ще кажа, че не липсата на диалог е големият проблем, а отсъствието на ефективност в работата на кабинета", каза той. Основният критерии за отношението на АБВ към правителството винаги е бил доколко кабинетът е добър за България, доколко е работещ и как решава проблемите на нацията, държавата и хората, каза Първанов.

Конгресът на партията окончателно и единодушно реши АБВ да излезе от властта, а кадрите в управлението да се оттеглят. Делегатите одобриха и започването на незабавни консултации с максимално широк кръг леви, центристки и патриотични сили за издигане на кандидатура, която да е алтернатива на сегашния модел, образ и политическото поведение на президентската институция.

Във времето, в което живеем, тенденцията за коалиции ще се запази дълго, обяви лидерът на АБВ. Той каза, че концепцията на партията за коалиционна политика е тя да изразява стремежа за нов интеграционен модел на управление.

"Въпросът за формирането на единна политическа алтернатива се явява ключов за спечелването на президентските избори през есента на тази година, но хоризонтът на тази коалиционна политика не стига само до предстоящата есен. Нужно ни е не временно обединение, а нов стратегически коалиционен проект", каза той.

Виж още: Нови избори или по-скоро не?

По думите му не бива да се допуска един назначен президент да бъде сменен с друг, посочен по същия начин. "В АБВ ще дадем всичко от себе си, буквално от утре, за да може България да има нов президент не само в персонален план, но и като политики и поведение", заяви Георги Първанов.

"Вярвам, че след 8 май (бел.ред. когато е насрочен конгресът на БСП) диалогът в лявото ще бъде рестартиран, но това няма да ни отклони от търсенето на коалиционна формула от центъра", заяви Първанов. По думите му АБВ се утвърждава като ефективен притегателен център за много партии.