С 395% се е повишил броят на бежанците, пресекли нелегално границата с Турция

За 2015 г. общо 8481 чужденци са преминали нелегално през българо-турската граница, заобикаляйки патрулите по границата и във вътрешността на страната, и са успели да стигнат до сръбската граница, където са били заловени. Според доклада на МВР за 2015 г. това е увеличение с 395% в сравнение с предишната година, пише в. "Сега". 

В доклада се посочва още, че липсата на интеграционни мерки създава условия за голяма част от имигрантите, които остават у нас, да станат част от организирани престъпни групи или сами да си създадат такива. 

Тревожен е профилът на влизащите в България - над 50% са мъже на възраст между 18 и 34 години, като над 1/3 от тях са иракчани. 24% са без образование, 31% са с начално, 23% - с основно, и 2% със средно образование, сочи статистиката. За висше образование в доклада не се споменава, но сметките показват, че 20% трябва да са с висшисти. 

Миграционният натиск към България се е увеличил 2,3 пъти през миналата година спрямо 2014 г., като МВР регистрира огромен ръст както на заловените на територията на страната чужденци, така и на тези по границите.

Виж още: 1200 са безпризорните деца бежанци у нас

Въпреки живата охрана на границата с Турция оградата и камерите, потокът на мигрантите оттам се е засилил многократно. С 315% са се увеличили заловените във вътрешността на страната чужденци през 2015 г. спрямо предишната. Година по-рано у нас са арестувани 2857 души, а през миналата - 11 900. Със 182% се е увеличил броят на заловените "граждани на трети страни". 

Бежанците от Сирия отдавна не са най-многобройният контингент, който влиза в България, става ясно от отчета. "Променя се структурата на миграционния поток. Увеличават се значително гражданите на Афганистан и Ирак, които са преди всичко икономически мигранти. Задържаните граждани на Сирия през 2015 г. съставляват 15% от общия брой, на Афганистан - 30%, Ирак - 52%, друга националност - 3%", пишат от МВР. 

Виж още: Бежанците вече се задържат у нас само по няколко часа​

Добрата новина за полицията е, че не й се налага да се занимава дълго с всички тези хора, защото те търсят най-бързия начин да продължат пътя си към Западна Европа. Това се доказва и от данните за центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците. Според най-прясната статистика домовете са 15% запълнени. 

Проблем обаче може да възникне и при малцината, които все пак остават у нас. "Профилът на намиращите се на територията на страната чужденци извежда предизвикателство пред способностите на държавата да ги интегрира. При неефективна интеграционна политика е възможно част от мигрантите, които остават по-дългосрочно в страната, да се интегрират в съществуващи или дори да изградят собствени организирани престъпни мрежи, занимаващи се с разнородна престъпна дейност", пишат от МВР. 

Каналджийството процъфтява - само на границата с Турция през м.г. са арестувани 411 души за трафик на мигранти, което е ръст със 132% спрямо задържаните през 2014 г. Сред каналджиите има и много чужденци, които вече са получили бежански статут у нас. 

От МВР отчитат, че при този вид престъпление има много висока печалба и нисък риск от наказание. Условните присъди както за незаконно преминаване на границата от самите чужденци, така и за каналджиите, са масова практика, особено ако става дума за първо провинение. Обикновено делата приключват за няколко дни, след като обвиняемите признаят вина и сключат споразумение с прокуратурата. 

Виж още: Цената на оградата с Турция достигна 100 млн. лв.​

Над 500 полицаи се командироват всеки месец, за да помагат при охраната на границата, става ясно от отчета на МВР. Около 200 от тях са от областните дирекции, а останалите около 350 - от други гранични пунктове.

Източник: в. "Сега"