Всеки знае, че освен да доставя удоволствие, сексът е и много полезен за здравето.

От години учени правят различни проучвания по темата. Престижното женско списание Good Housekeeping, цитирано от "Хай Клуб", обобщи резултатите на изследователите в 8 причини, заради които да правим секс вечер. 

Ето кои са те:

1. По-добър сън през нощта

Какво правите, за да спите по-добре вечер?

Когато чаят от лайка и други трикове не вършат работа, сексът може да се намеси - особено ако имате проблеми със съня заради стрес или безпокойство.

"Хората, които редовно правят секс, казват, че се справят много по-добре с напрежението", казва д-р Дезмънд Ибанкс, основател и директор на център Alternity Healthcare в Уест Картфорд, щата Кънектикът.

Дълбокото отпускане, което обикновено идва след оргазма при жените, и еякулацията или оргазмът при мъжете са може би едни от малкото случаи, в които хората си позволяват наистина да си починат.

Много казват, че спят по-дълбоко и пълноценно, след като са били задоволени.

2. Прави ви по-слаби

Уморени сте от бачкане? 

Ако е прекалено късно и не може да стигнете до фитнеса, не забравяйте, че сексът също е вид тренировка. "Със секс се изгарят между 75 и 150 калории на всеки половин час", казва д-р Дезмънд Ибанкс.

И допълва, че сексът може да се сравнява с други физически упражнения като йога (с която се горят 114 калории за половин час), танци (129 калории за 30 мин) или ходене пеша (153 калории за половин час).

Има и бонус - сексът също може да тренира мускулите ви. Сексуалната възбуда и оргазмът освобождават хормона тестостерон, който е необходим за изграждането и поддържането на костите и мускулите.

Виж още: Как да избягаме от "френд зоната"

3. По-силна имунна система

"Хора, които правят секс един или два пъти седмично имат 30% по-висока степен на антитела, наречени имуноглобулин А. Той е известен с това, че подпомага имунната защита", казва д-р Ибанкс, цитирайки изследване на университета Уилкис в Пенсилвания.

Така че ето новата мантра за настинки и грипове - измийте си ръцете и право в спалнята с любимия на среща!

4. Ще сте по-добре със сърцето

Може би вече знаете, че сърдечните болести са сред най-сериозните причини за смъртността при жените. Спазването на здравословна диета и поддържането на ниско ниво на холестерола са добри варианти да се предпазиш от сърдечни заболявания. Такъв е и сексът. "Той е упражнение, което повишава пулса и кръвното налягане", уточнява д-р Ибанкс.

В проучване, публикувано в Журнала за епидемиология и обществено здраве, учените установяват, че правенето на секс два или три пъти седмично намалява риска от фатални инфаркти наполовина.

Въпреки че данните са основно за мъжете, д-р Ибенкс предполага, че същите ефекти ще се наблюдават и при жените.Сексът е добро упражнения, защото ускорява пулса.

Виж още: Секс по хороскоп

5. Подобрява менталното здраве

Най-бързият начин да оправиш настроението си, да се справиш с депресията и да победиш безпокойството? Патрисия Тен, доктор, специалист по вътрешни заболявания в Аризона, казва, че отговорът е в секса (разбира се, когато има любов и споделени чувства).

"Психологически сексът стимулира менталното здраве, като създава близост и намалява стреса", обяснява тя. Понижаването на безпокойството води до намаляване на нивата на кортизола - хормона на стреса. Така спадат възможността да се повиши кръвното налягане, кръвната захар или киселинността в стомаха.

6. По-здрава и красива кожа

Може ли сексът да ви направи по-красиви? Звучи доста пресилено, но д-р Ерик Брейвърмен, основател на медицински център в Ню Йорк, казва, че е възможно.

Правенето на секс освобождава ключов елемент в тялото, който е полезен за всичко.
По време на акта тялото произвежда хормон, наречен ДХЕА (дехидроепиандростерон). "Може да подсили имунната система, да направи кожата ви по-здрава и дори да намали депресията", казва той. Дотук с кремовете за стотици левове!

Виж още: Защо мъжете обичат пухкави жени

7. Успокоява болката

Бързо може да смените "Не днес, скъпи, боли ме главата" с "Да, днес, скъпи, имам главоболие", казва д-р Ибанкс.

Според него има голяма връзка между секса и преодоляването на болката. "Чрез сексуалната възбуда и оргазма хормонът окситоцин, който е свързан със сексуалното удоволствие, се отделя в тялото, което води и до отпускането на ендорфин. Заради тези естествени опиати сексът действа като мощен аналгетик", обяснява той. 

8. Помага за контрола на пикочния мехур

Може би звучи странно - сексът да помага да се сдържаме, но е истина, казват експертите. Отдавна те препоръчват да се правят упражненията на Кегел, които заздравяват вагиналните мускули през целия ден, както и по време на секс. Защо ли? Не само защото помагат да се увеличи удоволствието, а и защото усилват мускулите за сдържане. Можете да правите упражненията на Кегел навсякъде, така че не се срамувайте! Нежно стягайте и отпускайте вагиналните мускули по същия начин, по който бихте спрели струята урина. Задръжте три секунди и след това отпуснете.Упражненията на Кегел стягат вагиналните мускули.

Виж още: Всичко за аналния оргазъм