В разгара на отпускарския сезон ти предлагаме няколко идеи - от плажовете с бял пясък на Корсика до северните вкусове на Копенхаген

Aндалусия, Испания
Малко на запад от пренаселените курорти и плажове на Коста дел Сол се крие изненада: една от най-прекрасните брегови ивици на Испания. Коста де ла Лус се простира от Гибралтарския проток до Португалия, с копринен пясък и тихи селца, идеални за релаксираща лятна почивка. Перлата в короната й е Вехер де ла Фронтера. Традиционното „пуебло бланко“ (бяло село), кацнало на върха на хълм на няколко километра навътре в сушата, е спокойно местенце, където можеш да се любуваш на Атлантическия океан от средновековните руини или да гледаш фламенко на чаша шери. Атмосферата се оживява в периода 10-24 август, когато местните почитат патронния светец на града с музика и танци на главния площад и вечерни трапези по улиците (повече информация виж тук).
Къде да спиш?
La Casa del Califa в средновековния квартал предлага стаи в арабски стил, ресторант и градина на покрива (от 95 евро).

Корсика, Франция
Средновековният остров оправдава прякора си L'Île de Beauté (Островът на красотата). Част от Франция, но и цял отделен свят, Корсика е съчетание от диви планини и живописен бряг с плажове, които съперничат на тези по Ривиерата, но нямат техните тълпи. Околностите на историческия град Бастия със средновековната му крепост са едни от най-красивите райони на острова, като например Кап Корс – полуостров, осеян с наблюдателни кули, рибарски селища и тихи заливчета, а виещият се по скалите път ще ти осигури и доза адреналин. Плажовете около пристанищния град Сан Флоран са сред най-хубавите в Корсика. До отдалечените ивици бял пясък, докоснати от тюркоазената вода, се стига с лодка или по живописна крайбрежна пътека. И за капак на всичко това, все пак се намираме във Франция, което означава, че храната е неповторима: от сладоледа с екзотични вкусове до вината от селото Патримонио и, разбира се, морските дарове. Препоръчваме градчето Калви, чиито пристанищни ресторанти предлагат гледки към блещукащ залив с формата на полумесец.
Къде да спиш?
Hotel Restaurant la Corniche се управлява от едно семейство още от 30-те години. Кацнал е на върха на хълм, в селце северно от Бастия, откъдето гледките към Тиренско море са феноменални. Разполага с басейн, градина и известен ресторант, предлагащ традиционни и семейни рецепти (от 66 евро).

Хвар, Хърватия
На 1-и юли, след десетилетие подготовка, Хърватия официално стана 28-та страна-членка на Европейския съюз. Страната привлича туристите с фантастичното си адриатическо крайбрежие. Усамотените плажове, провинциалното спокойствие и историческите градове на южния остров Хвар го правят идеален пример за упойващия чар на хърватския Адриатик. Това е и най-слънчевото място в страната. Оживеният град Хвар е дестинация за по-заможни туристи, но около него са тихите пристанищни градове, като Стари град и Йелса, и слабо посетената вътрешност на острова, покрита с борови гори и лавандула. Ако търсиш тихи плажове и скрити заливчета, се насочи към южния бряг или прескочи до съседните острови Паклени, чиито блестящи заливи и пусти лагуни също не са за изпускане. Повече информация за Хвар, включително подробности за летните събития на острова можеш да намериш тук и тук.
Къде да спиш?
100-годишният Hotel Riva се намира в град Хвар, точно на живописното пристанище. Предлага стилни стаи и тераса с изглед към морето, идеална за съзерцаване на залеза с коктейл в ръка (от 130 евро).

Берлин, Германия
През 1997-а, около 187 години след като в Мюнхен е изпита първата бира на прочутия Октоберфест, берлинчани решават, че няма да оставят цялото забавление на баварците и се събират за собствен празник на любимата немска напитка. Международният Берлински бирен фестивал поставя световен рекорд за най-дългата бирена градина в историята (1820 м). Германците се отнасят с разбираема гордост към пивоварството, но на драго сърце оставят и другите да се докажат – тази година събитието събра над 2000 марки бира от 86 страни. Бирата се лее по дългия 2,5 км „Карл-Маркс-Алее“, докато местни оркестри дънят традиционна немска празнична музика. Монументалният булевард и сградите по него са останки от бившата Източна Германия, когато тук е бил най-престижният жилищен район в страната. Летните забавления на открито в Берлин обаче не се ограничават само с кехлибарената течност (ще ни прощаваш за клишето). Сезонът на плажните барове е в разгара си насред града - по бреговете на река Шпрее, където се редуват палмови дръвчета, басейни, игрища за плажен волейбол и столове с чадъри.
Къде да спиш?
На около 15 минути пеша от Франкфуртската кула и „Карл-Маркс-Алее“ се намира гостоприемният Michelberger Hotel – бивша фабрика, обзаведена с мебели по поръчка, която олицетворява по най-добрия начин ексцентричния дух „направи си сам“ на Берлин (от 96 евро).

Лондон, Англия
Всеки домакин на Олимпиада иска да остави нещо трайно в наследство за поколенията, дори и след като Игрите отдавна са спомен. В случая с Лондон, спортното събитие помогна да бъде създаден чудесен нов парк. Повече от година след ексцентричната церемония по откриването на Олимпиадата, дело на Дани Бойл, Олимпийският парк „Кралица Елизабет“ в Стратфорд продължава да е любимо място за разходка и провеждане на фестивали. В района около Олимпийския стадион бяха засадени хиляди дървета, храсти и цветя.
Къде да спиш?
В Town Hall Hotel в близкия район Бетнал Грийн. Префасонираното кметство от едуардианската епоха глези с оригинална мебелировка и с т.нар. „чаена дама“, която обикаля всяка вечер по стаите с коктейлна масичка на колела и може да ти забърка на място мартини точно като за теб (oт 148 паунда).

Копенхаген, Дания
Noma може и да загуби короната си за най-добър ресторант в света за тази година, но Копенхаген все още е едно от най-добрите места за кулинарен туризъм в Европа. Насочи се към пазара „Торвехалерне“, разположен в две стъклени сгради в нетуристическия район Норрепорт. Купи местни сирена, хляб и месо и си направи пикник на езерата в Копенхаген, отстоящи на няколко минути пеша, или просто седни до един от много щандове за сандвичи или стриди. Завърши деня с авантюристична вечеря в ресторант Oliver and the Black Circus (работи от вторник до събота). Заведението се слави с красивия си дизайн и с нордическата храна, включваща ястия като супа от зелен грах с кава, печено на ниска температура говеждо и пуканки от сладник.
Къде да спиш?
Във фоайето на разположения близо до пазара Hotel Kong Arthur всеки ден от 17 ч. има „винен час“, по време на който гостите могат да пийнат вино без пари. Стаите са уютни и добре обзаведени (от 340 лв.).

Канал дю Миди, Франция
Най-трудната част в Тур дьо Франс, който тази година година празнува 100-то си издание, са винаги изкачванията. В кръга на шегата, за тях можеш да се подготвиш добре по два начина – да се назобиш здраво с допинг като Ланс Армстронг, което не препоръчваме, и да повъртиш педалите по маршрута на Канал дьо Миди – 241-километров воден път, който се простира от Тулуза до Сет на средиземноморския бряг. Построен между 1667 и 1694 г. като пряка връзка между Атлантика и Средиземно море, каналът е инженерно чудо за времето си, а днес е в Списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. Покрай по-голямата част от канала са засадени величествени чинари. Той преминава през 91 шлюза, над 40 акведукта и един 165-метров тунел. В средата на 19-и век каналът е засенчен от железниците и в наши дни се използва почти изключително за приятно прекарване на свободното време. Алеите покрай канала са супер подходящи за непрофесионални колоездачи. По цялото си протежение стават за велосипеди и са абсолютно равни, като изключим зоните около шлюзовете и по някой мост, излязъл сякаш от пощенска картичка. Сред забележителностите по пътя са L'Ecluse d'Agde – много популярен цилиндричен шлюз, великолепният акведукт от 19-и век Орб и Ecluses de Fontserranes – стъпаловиден шлюз с девет врати близо до Безиер, който позволява лодките да бъдат издигани на впечатляващите 22 метра височина.
Как да го организираш?
France Bike предлага седемдневни обиколки (със или без екскурзовод) на Канал дю Миди от Сет до Каркасон, с опция за удължаване до Тулуза. Цените включват 6 хотелски нощувки по пътя, закуски, транспортиране на багажа и карти на маршрута (от 680 евро за целия пакет).

Нортъмбърланд, Англия
Пътуването с влак от Понс Аелиус до Лугувалиум отнема около 90 минути. Ако се чудиш какви ги говорим, това са някогашни римски поселища, известни днес като английските градове Нюкасъл и Карлайл. Разходката пеша по този маршрут обаче позволява по-пълно да се насладиш на пейзажите и на най-голямата историческа забележителност по пътя. Построен от римляните между 122 и 128 г., за да държи размирните варвари от северна Британия настрана, Адриановият вал първоначално се простирал в продължение на 118 км от устието на река Тайн на изток до Солуей Фърт на западния бряг. Лятото е идеалното време за разглеждане на района. Най-впечатляващото място по стената е Верковициум – най-добре запазеното римско укрепление в страната. Пътеката на Адриановия вал, дълга 134 км, следва цялата някогашна стена, но спокойно можеш да извървиш и само част от нея.
Как да го организираш?
Discover Adventure предлага 3-дневен Уикенд на Адриановия вал, който започва на 6-и септември и включва 40-километров пешеходен преход покрай все още съществуващите части от стената. Маршрутът е със средна трудност, храненето е включено в цената, а и двете нощи спиш в къмпинг (от 259 паунда).

В галерията можеш да видиш снимки от местата, които ти предлагаме