Според зам.-министъра на вътрешните работи в оставка Филип Гунев много малка част от мигрантите остават в страната ни, а тези, които вече са в Западна Европа, биха били върнати у нас изключително трудно

Близо 60 хил. души са преминали през България от началото на бежанската криза през 2013 г. Само малка част от тях обаче са останали у нас, а повечето са продължили към Западна Европа и трудно биха били върнати в страната ни, където са регистрирани за първи път. Това съобщи вчера зам.-министърът на вътрешните работи в оставка Филип Гунев, според когото Дъблинското споразумение не работи. 

Нали не си представяте как 1 млн. души, които са минали през Гърция, ще бъдат върнати там?, коментира Гунев. Тази година запитванията за връщане на хора от Западна Европа са били 8000, а върнатите - 400 души. Миналата те са били 250. 

Следващата седмица в Афганистан ще бъдат върнати 50 души, съобщи другият заместник на Бъчварова, Красимир Ципов. Те са участвали в безредиците в Харманли. Още 200 души чакат обработка на документите си, за да бъдат върнати обратно. 

Междувременно жителите на ямболското село Лесово излязоха на протест срещу намеренията на правителството да изгради кризисен център за настаняване в близост до населеното място.

Виж още: "Фронтекс" ни помага да върнем 400 афганистанци в родината им 

Пред Нова телевизия кметът Димитър Бившев заяви, че научил за предстоящото строителство не от официален източник, а от познати, които му се обадили по телефона. 

В селото живеят около 500 души, предимно възрастни, които се притесняват от чужденци. От три години там нямало полицаи. Протестиращите заявиха, че не са виждали бежанци, но за всеки случай са против изграждане на лагер.

Виж още: Бъчварова: Няма потвърждение за терористична заплаха в България

Източник: в. "Сега", Нова телевизия