Представяме ви десет от най-интересните професии, които ще се появят в следващите 15 години.

Канадската фондация Canadian Scholarship Trust (CST), която се занимава с въпроси от сферата на образованието, състави списък от професии, които почти сигурно ще се появят до 2030 г. iBusiness, цитиран от "Мениджър Нюз", подбра десетте най-интересни и необичайни от тях.

Носталгист

Това е дизайнер, който ще пресъздава интериори, които връщат клиентите в атмосферата на миналото. Това може да бъде например хол в стила на 1980-те или кухня от модата на 50-те. В такава обстановка хората ще могат да се отдадат на спомени за отдавна отминалата младост или да си представят как са живели дядовците и бабите им. 

Според CST много хора изпитват желание да притежават частица от миналото, което се оценява много скъпо дори и днес. С напредването на технологиите и минималистичния дизайн все повече клиенти ще мечтаят за уюта на отминалите времена.

Телехирург

В бъдеще опитните лекари ще могат да провеждат някои операции дистанционно - през интернет. На операционната маса ще има роботизирани ръце, работещи с максимална прецизност. Те ще възпроизвеждат движенията на хирурга, които ще се засичат на другия край на връзката от сложна система датчици. Специални видеокамери ще дават на лекаря пълен контрол върху случващото се с пациента. 

Всичко това ще стане възможно, когато съответните технологии поевтинеят, а известните специалисти, каквито няма навсякъде, ще могат да се заемат със спешни случаи на другия край на света.

Виж още: Как си представяме бъдещето

Риуайлдър

Думата буквално означава "човек, който възвръща дивия вид на природата". Тези специалисти ще се грижат за пресъздаването на елементи от дивата природа, особено в градовете, където тя е безвъзвратно унищожена от урбанизацията и индустриализацията. 

Риуайлдърите ще създават не обикновени паркове, а малки гори, басейни с океанска вода и други елементи, които нормализират качеството на въздуха и екологичния баланс в региона.

Експерт по простотата

За съжаление, съвременният свят е устроен твърде сложно. Да управляваш бизнес днес е като да бъдеш капитан на кораб в морска буря. За много бизнес лидери с всяка година става все по-трудно да балансират реалностите на пазара и новите му изисквания. 

Усложняват се бюрократичните процедури, производствените операции и информационните технологии. Затова скоро ще се появи голямо търсене на консултанти, бизнес треньори и технолози, които да въвеждат в компаниите нови, по-ефективни системи за управление на делата. 

Те ще опростяват съществуващите процедури и ще обясняват възможни решения на прекалено усложнени проблеми и бизнес процеси. Очаква се, че специалистите, които за няколко дни могат да обучат ръководството да работи по-просто и по-бързо, ще бъдат изключително високо платени. Това не е само прогноза - в САЩ вече съществуват такива експерти.

Виж още: Обратно в бъдещето през 2030

Боклучен дизайнер

Какво може да се направи от боклук? При правилния подход - много. Вече расте търсенето на инженери, които могат ефективно да преработват битови и електронни отпадъци в полезни суровини или направо в готови продукти. 

В развитите страни вече се правят стоки, произведени частично или изцяло от отпадъци - от опаковки до пътни настилки. Колкото повече боклук се трупа на планетата, толкова повече ще се търсят специалисти, които знаят какво да правят с него.

Консултант по роботите

Търсенето на битови роботи расте стабилно. А търсенето, както знаем, ражда предлагане. CST прогнозира, че до 2030 г. изборът от андроиди за дома ще бъде доста голям - те ще се грижат за различни неща в къщите и офисите - от почистване до гледане на деца и възрастни хора.

Очаква се, че през следващите години тези вече съществуващи технологии рязко ще поевтинеят и ще има ръст на търсенето им. А с него ще дойде и търсенето на специалисти, които да обясняват как да работим и настройваме роботите, а също такива, които да ги ремонтират.

Виж още: До 2030 бедността по света ще намалее само с 10%

Предсмъртен терапевт

Успехите на генетиката и медицината днес са толкова големи, че ако прогресът им продължи със същия темп, скоро възрастните хора ще могат да разберат колко точно им остава да живеят - с точност до месец! Това означава, че много хора ще изживеят криза заради въпроса как да прекарат най-пълноценно оставащото им време. 

Тук се отваря ниша за специалисти по планиране на последните години от живота. Те ще оказват психологическа подкрепа и ще съставят планове за работа и развлечение. 

В задълженията им ще влизат и юридическите задачи, които са свързани с края на един живот. Тези хора ще трябва да бъдат опитни психолози, житейски наставници и туристически агенти. 

Представете си, че ви остава само една година живот. Как ще успеете да направите в нея всичко, за което някога сте мечтали, но все сте отлагали? Най-вероятно ще ви е необходим специалист, който да ви помогне в планирането.

Експерт по слънчевите технологии

Възобновяемите източници на енергия постепенно се превръщат в основна тенденция в енергетиката и тя ще се засили в идните десетилетия. До 10-15 години слънчеви панели ще се използват много широко в целия свят. 

Спеиалистите по слънчеви технологии ще помагат на собствениците на недвижимост да използват оптимално повърхностите на сградите за събиране на слънчева енергия, ще проектират автономни електросистеми, ще ги монтират и ще ги обслужват. За това ще бъдат нужни познания не само по техника, но и по архитектура.

Виж още: Всеки пети мъж би правил секс с робот

Рибен фермер

Очаква се, че до 2030 г. хората ще изловят и изядат почти всичката дива риба в моретата, реките и океаните. Промишленият риболов ще спре да бъде високодоходен бизнес. Ще се повтори това, което вече се е случвало на човечеството - ще опитомяваме и ще развъждаме диви животни във ферми. 

Новият гигант в икономиката ще стане рибовъдството. Рибните фермери ще създават огромни изкуствени езера и специални водни стопанства, в които ще се отглеждат различни породи риби. Тези специалисти ще трябва да познават добре и отглеждането на подводни растения и водорасли, които балансират водните екосистеми.

Геймификатор

Хората толкова обикнаха компютърните игри, че едва ли някога ще се откажат от тях. Нещо повече - игрите ще излязат от сферата на просто забавното и ще започнат да обслужват различни аспекти от образованието и работата. 

Геймификаторите ще приспособяват програми за усвояване на знания и умения под формата на игри. Това може да се направи например с учебниците по биология или с курсовете по чужди езици. С помощта на ролева игра ще може да се изучи управлението на самолет или машина. 

Играта-модел може да стане и идеалният способ за офис служителя да навлезе бързо в бъдещите си задължения. С помощта на игри ще може бързо и качествено да се обучават специалисти в почти всички сфери. Затова за геймификаторите ще бъде важно да познават особеностите на различните индустрии.

Виж още: Пътуване във времето с "Гугъл"