Няколко важни фактора за подбора на човек, за свободната ни позиция

Наемането на нов служител винаги е особен момент за всяка фирма. Той или тя трвабва наистина да пасва на предлаганата позиция, иначе работата може да забуксува и дори да се забави развитието на цялата фирма. Затова е много важно и как подбираме новите служители. 

Има 3 основни принципа, на които се залага при интервю за работа и които могат да помогнат на работодателите да подберат точния кандидат за отвореното работно място, пише Inc.com.

1. Оставете кандидатът да говори за себе си на интервюто

Задавайте му въпроси относно професионалните му постижения, квалификациите му, професионалните му планове и бъдеще. Интервюто е време, в което вие се запознавате с кандидата. Чрез въпросите си, най-важното, което трябва да постигнете, е да видите как реагира кандидата на място, а не на хартия, дали отговаря бързо и адекватно и дали е координиран в разговорите и действията си.

Виж още: Ефективна стратегия за интервю за работа

2. Основни ценности

По време на интервюто, не забравяйте да споменете основните дейности и ценности на фирмата. Хубаво е да добиете представа за нагласата на човека отсреща и  да разберете дали има опит в подобна сфера. Не винаги, обаче, притежаването на опит означава добър работник. Кандидати с по-малко опит, които приемат ценностната система на фирмата и имат желание за дългосрочен ангажимент, привикват много по-бързо към обстановката и дадените им задължения. Обикновено точно тези служители, в последствие отбелязват най-високи резултати.

3. Не всичко са документи

Когато наемате нов служител на работа във фирмата си, той трябва да бъде приобщен към екипа и да опознае средата, в която ще работи. Не започвайте още в самото начало да го заливате с куп документи и бумаги. Създайте благоприятна среда за новия си работник, като се убедите, че той се е запознал с всичките си бъдещи колеги и те са го приели радушно. Все пак не забравяйте да попълните документите по назначаването и трудовият договор на служителя.

Виж още: Как да се облечем за интервю за работа, в осем стъпки

Източник: Inc.com