Все още много въпроси около евентуалното излизане на Великобритания от ЕС остават неизяснени

3 млн. граждани на страни от ЕС, живеещи във Великобритания, може да бъдат принудени да напуснат Острова. Това стана ясно от изказване на говорителя на вътрешното министерство в Камарата на лордовете Лорд Кийн на Ели

По негови думи те са изправени пред несигурност дали ще могат да останат в страната, в случай че Обединеното Кралство напусне Европейския съюз, пише британският в. "Гардиън.

Запитан от изданието, Борис Джонсън, бивш кмет на Лондон и водещ участник в кампанията за излизане на Великобритания от Общността, заяви, че всеки, който вече се намира във Великобритания, ще има правото да остане.

Виж още: Колко би струвало на Великобритания излизането от ЕС

Налице е Виенската конвенция, която гарантира правата на съществуващите граждани и съществуващите договорки, заяви съпредседателят на агитационната група за напускане Жизел Стюарт.

Въпреки това все още без отговор остават множество въпроси, свързани с това дали гражданите на ЕС автоматично ще имат право да останат в Обединеното Кралство или ще трябва да уреждат отново статута си.

"Това е просто всяване на страх, нищо повече. То показва колко отчаяни са правителството и кампанията за оставане", коментира Питър Боун, депутат от Консервативната партия.

Виж още: Какви са аргументите на Борис Джонсън против ЕС

Ако на референдума през юни британците решат за напуснат ЕС, от острова ще бъдат депортирани 3 млн. европейци. Това е официалната позиция на британското министерство на вътрешните работи, пише в. "Телеграф".

Главният прокурор на Шотландия Ричард Кин, заяви, че в случай на излизане на Обединеното кралство от ЕС, правителството ще направи всичко възможно за запазване на "положителната обстановка" в страната, но съгласно законите на Евросъюза правата на неговите граждани няма да бъдат гарантирани. 

Към момента във Великобритания живеят над 200 хил. българи. 

Виж още: Дейли мейл: 1,3% от населението на Източна Европа живее във Великобритания

Източник: Агенция "Фокус", "Гардиън", "Телеграф"