Пекин измести Ню Йорк по брой милиардери, но в Топ 10 на физическите лица все още преобладават американците

- Пекин изпреварва Ню Йорк като града с най-много милиардери, сочи доклад на базираната в Китай фирма "Хурун". В китайската столица живеят общо 100 милиардери, а в града, наричан Голямата ябълка - 95.

- Шанхай, който се слави като търговският център на Китай, се нарежда на пето място сред градовете с най-голям брой милиардери, в десетката има общо пет китайски мегаполиса.

- Според класацията в Пекин от миналата година насам са се появили 32-ма нови милиардери, а в Ню Йорк - едва четирима.

- 568-те милиардери в Китай притежават общо 1,4 трилиона долара - число, близко до брутния вътрешен продукт (БВП) на Австралия. От "Хурун" изтъкват, че ръстът на най-богатите хора в Китай не се е повлиял от забавянето в икономическия растеж и нестабилността на фондовия пазар.

Видео: Защо се задъхва китайската икономика

- САЩ са втори с 535 милиардери, но в челната десетка на имената все още преобладават американците. Начело е Бил Гейтс (80 млрд. долара), дарил 17 млрд. за благотворителност, следван от Уорън Бъфет (68 млрд.), чието богатство също е намаляло, но двойно повече - с 11%.

- Уан Дзиенлин е най-богатият китаец с около 26 млрд. долара.

- Мексиканецът Карлос Слим губи 33 млрд. и третото място, което сега се заема от испанския моден магнат Амансио Ортега ("Зара") с 64 млрд. долара.

- Индия се нарежда на третото място по брой милиардери с общо 111 души.

- Половината имена в списъка са от САЩ или Китай.

Виж още: Какво купуват богатите китайци

- В света понастоящем има 2188 милиардери, което е нов рекорд и с 50% повече в сравнение с 2013 г. Общото им състояние е 7,3 трилиона, което е ръст с 9% и близо половината БВП на САЩ.

- В списъка има 311 нови лица, а общо 1019 са увеличили богатството си. От списъка са изпаднали 102 души, а 729 са изгубили част от състоянието си - сред тях Лари Елисън ("Оракъл") и Бернар Арно (LVMH), които обаче се задържат в Топ 10.

- Основателят на "Амазон" Джеф Безос се изкачва с 18 места нагоре и вече е четвърти с 53 млрд. долара.

- Кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Майкъл Блумбърг са увеличили значително състоянието си съответно до 6,5 и 27 млрд., с което бившият кмет на Ню Йорк попада в Топ 10.

- Изтеклата година е била особено продуктивна за производствения и фармацевтичния сектор, инвестициите и високите технологии, които са водещ източник на забогатяване за трета поредна година.

Виж още: Милиардерите съветват

- Не особено продуктивни през 2015 г. са били енергийният сектор и сферата на недвижимите имоти, която обаче се нарежда на второ място като източник на приходи за физическите лица.

- При милиардерките, които не са наследили състоянието си, Китай отново е водещата страна с 93 от общо 124 жени в списъка.

- Най-богатият имигрант е Сергей Брин от "Гугъл".

- 47 са богаташите под 40-годишна възраст, които сами са натрупали първия си милиард. Най-млади сред тях са основателите на "Снапчат" Евън Шпигел, на 25, и 26-годишният Боби Мърфи, плюс ирландските братя Джон и Патрик Колисън, на 26 и 27, основатели на компанията "Страйп", която осигурява технологични решения в областта на онлайн разплащанията.

Виж още: Какво да подарим на милиардер

- 22-ма души под 40-годишна възраст в списъка са наследили милиардите си, а 23-ма от миналогодишната класация вече не са между живите.

- Марк Цукърбърг, на 31, е най-младият в Топ 10 и се е изкачил до шестото място с 47 млрд. и 7% ръст в личното си състояние.

- Най-богатите братя в света са ветераните Чарлз (80) и Дейвид (75) Кох, които печелят главно от енергийния сектор и си делят осмото място с по 44 млрд. долара.

Виж още: Милиардерите според "Форбс" през 2015 г.

Източник: Би Би Си, Hurun.net