Какво трябва да си припомним, когато светът около нас сякаш се срива

Човешкият характер се кове в трудните моменти. Независимо дали животът ви е бил лек или по-тежък, всеки е минал през някакви моменти на изпитание, които изграждат характера. Въпросът не е дали ще паднеш, а колко бързо ще се изправиш, след като си паднал. 

При някои хора това се получава много по-бързо и лесно и това не зависи от тежестта на проблема. Просто тези хора имат нещо в себе си, което им помага да се отърсят от преживяното и да се захванат отново да покоряват върхове. 

Според университетския преподавател д-р Каръл Морган, макар да звучи клиширано, тайната е в начина на мислене и всичко се крие в гледната точка, от която подхождаме към случващото се, пише LifeHack. 

Тя предлага 13 съвета, които си заслужава да си припомним, докато ни се случват житейски трудности. Ето какви са те: 

1. Каквото - такова

Има будистка поговорка "В съпротивлението срещу това, което е, се корени страданието". Ако можете да промените нещо, положете усилия. Ако не можете, приемете го, защото отказът да приемете ситуацията ражда мъка. 

2. Проблемът е проблем само когато мислите, че е такъв

Често сами се превръщаме в най-лошия си враг, като превръщаме нещо в проблем, създаваме проблема. Това идва от негативните чувства и мисли. Но ако се съсредоточим в уроците, които негативните случки и хора ни дават, ще създадем нещо полезно за себе си. Тогава внезапно ще ни се стори, че всъщност такъв проблем не съществува. 

Виж още: Как да се справим с гнева​

3. Ако искате да промените нещата, започнете от себе си

Светът е огледало. Той отразява свобствените ни вътрешни чувства и мисли. Уверени сме, че промяната на обстоятелствата има ефект върху нас, но най-често е обратно. Променяме себе си, после се променя и външният свят. 

4. Няма такова нещо като провал

Всичко, което се случва, дава възможност да научим нещо ново. 

5. Ако не получите нещо, което искате, това означава че нещо по-добро идва

Понякога е трудно да повярваме в това, но е вярно и мнозина могат да го потвърдят. 

6. Оценете настоящето

Никога повече няма да имате възможност да го преживеете отново. Не позволявайте моментът да мине покрай вас, докато мислите за други неща. Накрая всичко материално ще се изхаби, ще остарее, много хора може да си отидат, но ще останат спомените. Някой ден може дори да ви е мъчно за това време, в което сега смятате че преживявате най-трудните моменти. 

7. Освободете се от всички болезнени желания 

Повечето хора живеят всеки ден в състояние, което психолози наричат "свързан ум". Това означава, че те свързват всички свои мисли с постигане на свои желания, на които отдават огромна важност. И когато не постигнат каквото са намислили, негативните чувства идват. Много по-полезно е да развържем ума си от фиксидеите и да обръщаме внимание на онова, което междувременно получаваме, без дори да сме го искали болезнено, но което пак е чудесно. 

Виж още: Rе: Промени се или умри!​

8. Разберете страховете си и бъдете благодарни за тях 

Те са добър учител. Преодоляването им поражда гигантска победа над себе си, от която идват вътрешно удовлетворение, щастие в непозната форма, самоувереност. 

9. Позволете си да изпитвате радост

Дори да не ви се вярва, много хора не разрешават на себе си да се забавляват, да се радват, те са забравили какво е да са щастливи от нещо дребно, защото са се съсредоточили в проблеми които имат, или на техни близки, и смятат че преди разрешаването на тези проблеми не може да се радват на нищо. 

10. Не се сравнявайте с другите. Винаги има по-добри и по-красиви, има и по-лоши, по-грозни

11. Вие не сте жертва

Жертви сме само, ако позволим да бъдем такива. Жертви сме на собствените си мисли, думи и действия, на преценката за себе си. Никой не може да ни докосне и достигне, ако не му разрешим. Поемете лична отговорност. Осъзнайте, че може да преодолеете всичко, ако се изправите пред това, което ви плаши. 

Виж още: Любими закони на Мърфи​

12. Всичко може да се промени и то ще се промени

Всичко тече, всичко се променя. 

13. Няма нищо невъзможно

Чудеса се случват всеки ден. 

Източник: LifeHack.org