Усмихнете се, подредете бюрото си, помогнете на колега, изключете за малко телефона и интернета...

Позитивните промени в трудовото ни всекидневие са предизвикателство. В някои случаи сме свикнали до такава степен с някои навици, че нарушаването им изисква усърдие и последователност дни и седмици наред. Понякога обаче усилията, необходими за такива промени, ни обезсърчават и предпочитаме да оставим нещата такива, каквито са. В други случаи не си даваме сметка какъв е източникът на нашите неблагополучия и това ни пречи да го изкореним. 

Ето затова е важно да предприемаме малки, но значими крачки към промени във всекидневието си като служители. Понякога едно-единствено действие е напълно достатъчно - независимо е само временно покачване на настроението или първата стъпка към положителна промяна в офис средата, съветват от Inc.com.

Затова опитайте:

1. Да се усмихвате повече

Дори малкото позитивизъм помага дългосрочно - и е заразителен! Усмивката ще ви създаде чувството за щастие, но и ще ви представи като положителна личност в очите на колегите - и ще ги насърчи също да ви отговорят с усмивка. Изводът: разпространяването на щастието и задоволство не изисква особени усилия.

2. Разчистете бюрото си

Освен ако нямате огромна маса, покрита с купища архиви, разчистването на бюрото не би трябвало да ви отнеме повече от 15 минути, които почти всеки служител би трябвало да е в състояние да отдели от работното си време. Направете го веднага - така ще разчистите и собственото си стресирано съзнание и ще се почувствате по-малко затрупани с работа.

3. Изключете се

На някакъв етап от работния ден, дори да е само за 15-20 минути, изключете комуникацията си с външния свят - телефона, интернета, всякакви други форми на общуване. Използвайте това време, за да поработите по някакъв проект или просто за отмора. Ще се почувствате по-продуктивни и по-малко стресирани.

4. Разходете се навън

Глътнете малко свеж въздух - това ще помогне на съзнанието ви да се освободи от стреса в офиса и ще осигури повече достъп на кислород до мозъка ви. След това ще се почувствате по-добре - и ще работите по-добре.

5. Нарисувайте си нещо

Вземете лист и химикалка и нарисувайте някаква драскулка. Не е нужно да се стараете да създавате произведение на изкуството. Самото действие ще провокира творческото ви мислене и ще внесе елемент на забава във всекидневието ви.

6. Разговаряйте с непознат от офиса

Дори ако познавате абсолютно всеки, който работи във вашия офис, със сигурност има някой, с когото не общувате толкова често. Идете да си поприказвате с него, за каквото и да е. Това ще ви помогне да затвърдите усещането си за принадлежност към екипа, а и ще затвърди престижа на позицията ви в очите на колегите.

7. Направете списък с постиженията си

Нахвърляйте набързо списък със най-големите постижения в кариерата си досега. Спомените за тези успехи ще ви накара да се почувствате по-позитивен и уверен в работата си.

8. Направете списък с целите си

По подобен начин можете да опишете на хартия своите краткосрочни и дългосрочни цели. Това ще ви помогне в намирането на фокус и перспектива във всекидневието - и може да ви мотивира да преодолеете някоя особено трудна задача.

9. Дайте си сметка защо отлагате нещата

Има голяма вероятност на бюрото ви да се намира поне една задача, с която не ви се иска да се захванете. Решението? Трябва да се накарате да я приключите, макар това невинаги да е лесно и да не може да се отметне за един ден. Вместо това се опитайте да анализирате защо постоянно я отлагате. Дали сте отегчени от работата? Дали в нея има нещо, което ви смущава? Идентифицирането на проблема, който се корени в нея, ще ви улесни в преодоляването на това препятствие.

10. Дайте гласност на нещо, което тормози съзнанието ви

Независимо къде работите и какво е цялостното ви задоволство от работата, се появяват проблеми с принципите и методиката на действие. За да внесете подобрения в ежедневието си, в някакъв момент се налага да изкажете своята загриженост на някой, който е овластен да направи нещо по въпроса. Проблемът или ще се реши, или ще ви донесе позитиви заради това, че сте го поставили на нечие внимание. И в двата случая печелите.

11. Направете нещо по начин, който е по-ефикасен спрямо вчерашния ви подход

Може да ви се наложи да му посветите повече време за обмисляне, но това е още един начин да подобрите своята производителност в дългосрочен план. Нека това е задача, която сте свършили вчера, но с която ще се занимавате и днес. Може да е нещо мащабно, например изследователски проект, или нещо незначително, например проверката на новопристигналите писма в електронната ви поща. Обмислете подхода си от всички страни и открийте нов начин да го правите по-ефикасно. В краткосрочен план това ще ви донесе удовлетворение и ще ви помогне да повишите своята работоспособност в конкретната ежедневна задача.

12. Помогнете на някого

Помощта може да бъде оказана по много начини - да работите с някого по приключването на негов проект или просто да подържите вратата отворена пред някой, който влиза или излиза. Оказването на такава помощ не само ще зарадва дадения човек, но и ще ви покаже колко са натоварени колегите ви - и какви са техните трудови навици. Ще затвърди и имиджа ви като екипен играч, което пък ще ви помогне да изградите по-смислени взаимоотношения с колегите си.

В заключение

Следващия път, когато се почувствате разочарован, апатичен или пренатоварен в работата, опитайте да приложите някоя от тези стратегии, за да излезете от омагьосания кръг. Може да се окаже, че влиянието им е по-значимо, отколкото изглежда.

Източник: Inc.com