Между 1895 и 1921 г. са избити над 1,5 млн. мъже, жени и деца, а хиляди други са изселени

Днес светът отбелязва Деня в памет на жертвите на геноцида над арменския народ в Османската империя. Точно преди 100 години, на 24 април 1915 г., властите в Османската империя арестуват и депортират около 250 арменски интелектуалци и лидери на общността в Константинопол.

Към 1890 г. в Османската империя живеят 2,5 млн. арменци. Арменската общност се ползва с подкрепата на Руската империя, която насърчава опитите им за автономия. Репресиите срещу арменското население започват още в края на 19 в. Жертвите през този период са около 300 хил. души. Между 1895 и 1921 г. са избити над 1,5 млн. мъже, жени и деца, а хиляди други са изселени.

Днес се очакват хиляди хора, които да посетят Мемориала в покрайнините на Ереван, за да поставят цветя в памет на жертвите. руския президент Владимир Путин и френският Франсоа Оланд също ще изразят почитта си към загиналите. След церемонията ще се чуе камбанен звън във всички арменски църкви по света.

Всяка година арменците по света отбелязват с факелни шествия и манифестации деня на геноцида и призовават Турция да го признае. От своя страна турските власти признават смъртта на половин милион души, като отричат да е имало геноцид.

Виж още: Фатих Акин и новият му филм за арменския геноцид

Резолюция на ЕП

На 15 април 2015 г. Европейският парламент във връзка със 100-годишнината от събитията прие резолюция, с която обяви 24 април за европейски Ден в памет на жертвите на геноцида над арменците и призова Анкара да признае геноцида. Европарламентът прветства и изявленията на турския президент, който изказа съболезнования на жертвите на престъпления против арменците в Османската империя.

"Това е стъпка в правилната посока. Турция обаче трябва да продължи напред и да се възползва от годишнината от трагедията, за да продължи усилията за признаването и примиряването с миналото си, включително публикувайки официални архивни данни и официално признавайки геноцида, като по този начин положи основата на помирението между турския и арменския народ", се посочва в резолюцията.

България признава арменския "масовото изтребление" на арменския народ

Миналата година българският парламент официално призна с декларация "масовото изтребление" на арменския народ в периода 1915 - 1922 г. Думата "геноцид" все пак не бе използвана в декларацията.

След като през 2008 г. парламентът не успя да приеме декларация за осъждането му, общинските съвети на няколко български града гласуват за признаване и осъждане на геноцида, а сред тях са Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Пазарджик, Шумен.

Виж още: Трите големи катастрофи на ХХ век

Източник: Bulevard.bg