Клошарите продължават да изземват ролята на сметоразпределители и разбиват контейнери за боклук

Една шега от времето, когато държавата тръгна да налага контейнерите за разделно събиране на отпадъците, гласеше, че в България нямаме нужда от подобно нещо, тъй като клошарите така или иначе разделят всичко, което може да бъде предадено за вторични суровини.

Нещата оттогава не са се променили чак толкова. Ако оставим настрана факта, че масово у нас не различаваме кой контейнер за какво е, и твърде малко хора действително ги ползват по предназначение, събирайки собствените си отпадъци разделно, има и друг проблем. Клошарите продължават да изпълняват тази функция на разпределител на боклуците за преработка.

Мафията на контейнерджиите

Според директора на ЕКОПАК България АД Тодор Бургуджиев това дори се е превърнало в организиран бизнес, който изкарва на хората на върха милиони левове печалба. Само за изминалата година загубите за неговата фирма са в размер на 7-9 млн. лв., споделя той в интервю за Нова телевизия.

Реално погледнато за много клошари ровенето в кофите е начин за намиране на храна. Има обаче и друг тип клошари, които според Бургуджиев вече трябва да са милионери. Този втори тип клошари не просто събира боклуци за преработка, но и атакува директно контейнерите за разделно събиране, като не са един и два случаите, в които самите контейнери са разбити и повредени по някакъв начин.

Друг е проблемът, който тези клошари оставят след себе си - поле от разхвърляни боклуци, сред които и много битови отпадъци, които оставени на лятното слънце, създават "аромат", който не предразполага да изведеш детето си навън пред блока.

Виж още: От какво най-често се оплакват софиянци

Глоби за ровене по цветните кофи

От фирмите за сметоизвозване предлагат да има до 1000 лв. глоба за клошарите, които разбиват контейнерите за разделно събиране на смет. Това, според тях, е начинът да се противодейства на организирания бизнес на клошарите.

Гладуващите, които търсят храна по кофите няма да бъдат глобени, тъй като всичко, което може да се яде е не в контейнерите за разделни отпадъци, а в старите кофи, категорични са Бургуджиев и общинския съветник Лорита Радева, които лансират идеята за глоби за клошарите.

Междувременно жители на столичния квартал "Христо Ботев" са притеснени, тъй като това е единственият начин, по който набавят прехраната си. Те изкарват по 4-5, а в добрите дни и до 20 лв., коментират ромите пред Нова телевизия.

Това, което трябва да се има предвид обаче, е доколко такива глоби могат да бъдат събирани. В момента съществуват изключително много начини човек да получи глоба в градска среда - от нарушаване на обществения ред до возене без билет в градския транспорт. Събирането на тези глоби е проблематичният момент. В случая даже говорим най-често за клошари и хора с изключително ниски доходи. Ако има такава клошарска мафия, за която сметоизвозващите фирми говорят, то тя си има връх, който прибира парите.

Roveneto-po-kofite-e-osnovno-prepitanie-za-nyakoi-hora

Как да подадем сигнал

Друг важен въпрос също така е къде може да се подават сигнали, ако видим подобни случаи. Към момента това може да стане на тел. 02 987 55 55 за София - Столичен инспекторат. Там граждани могат денонощно да подават сигнали, свързани с чистотата, замърсяване от строителство, външна реклама, търговия на открито, паркиране, кучета, дупки по уличните платна и др.

Не е ясно доколко е уреден въпроса с клошарите, но винаги можем да се обадим и на тел. 112 със сигнал за нарушаване на обществения ред. Добра идея ще е да се създадат приложения, с които граждани да могат да съобщават за случаи на разбиване на контейнери.

Виж още: Първата мобилна къща за бездомни в София

Защото, от всичкия опит, който имаме като граждани на България, ясно е едно - за да ти е чисто и подредено около блока, трябва сам да се погрижиш за това.

Източник: Bulevard.bg, Нова телевизия