Още за най-типичните вкусове на тайнствената Португалия

Тази малка страна, намираща се на Иберйския полуостров, крие безброй тайни и съчетава изключително различни кулутри. Освен изброените тук и в част 1 храни, ви препоръчвам да експериментирате с плодове, които преди не сте виждали. А дори и такива, които добре познавате.

Срамота е да отидете до ПортОКалия и да не ядете портокали, но е добре да имате няколко неща предвид. На първо и най-основно място - когато ги купувате, се поинтересувайте от кой регион са, най-хубавите са от Алгарве. Второ, винаги избирайте по-малките по размер плодове, те са по-истински, по-сладки и по-ароматни.

Освен портокалите обаче, добавете към списъка си и следните храни:

Жинжиня

Zhinzhinya

Ще продължа с плодовите препоръки, но със значително по-високо съдържание на алкохол. Жинжиня е нещо като ликьор от вишни, но има някаква трудно обяснима специфична разлика и тя ще ви накара да забравите всичко други ликьори, които някога сте опитвали

Най-хубава е Обидош - градче на около 90 км от Лисабон, което си заслужава да бъде посетеноь защото част от него се намира зад крепостните стени на античен замък. Това е и мястото, което е най-известно с производството на жинжиня.

Преди години се появява традицията да сервират ликьора в шоколадови чашки, защото разбират колко уникална е комбинацията. В Лисабон има само няколко места в Байро Алто, където може да бъде опитан по този начин, затова най-добре си отделете ден за разглеждане на Обидош.

Цена: около 1.50€ чаша/ 18€ бутилка

Сардини

Sardini

Емблематична храна не просто за страната, но и за португалската столица. Една кратка разходка лесно ще ви убеди в това. От всяко сувенирно магазинче се показват магнити, чанти и блузи с тези рибки, а от ресторантите се носи ароматът на прясно изпечени сардини.

На 13 юни Лисабон празнува специалния си ден - празника на Свети Антоний, едно от най-грандиозните събития, на които можете да присъствате в столицата. Целият град е по улиците, а навсякъде са "опънати" скари със сардини и маси с различни видове домашна сангрия.

Може би рибата ще ви се стори малко солена, но ако случайно попаднете в Лисабон, ви препоръвам да я опитате. Това е гордост за португалците.

Цена: сардина с питка 3€

Жеропига

Denyat na sveti martin s zheropiga i kesteni

Една от най-традиционните португалски напитки. Прилича много на нашата ракия, но е значително по-сладка. Прави се от специален сорт грозде и често бива определяна като десертно вино, но според мен приликата не е особено голяма, по-скоро прилича на ликьор.

Португалците пият жеропига най-вече през зимата, като често за "мезе" към нея използват печени кестени. Тази напитка е особено важна част от празнуването на деня на Свети Мартин на 11 ноември.

Малко по-труднодостъпна е от останалите неща, защото традицията за приготвянето й се предава от семейство на семейство. Поради тази причина масовото й производство не е сред приоритетите на португалците. Все пак можете да я откриете в малките семейни ресторанти из страната.

Цена: над 10€ за бутилка

Козида а португеза

Kozida a portugeza

Това е една от най-типичните португалски "манджи". Не е за всеки вкус обаче и със сигурност не се препоръчва за вегетарианци.

Ястието се приготвя с най-различни видове месо - телешко, свинско, португалска пушена наденица и пиле. Сервира се със зеле, моркови, картофи, ориз и други зеленчуци, зависещи от вкуса на готвача. Това определено е най-традиционният обяд, който можете да хапнете.

Всеки ресторант в страната предлага това ястие, но аз категорично ви препоръчвам да го опитате на Азорските острови. Там има по-специфичен начин на приготвяне, който определено ще ви накара да запомните вкуса завинаги - тенджера, пълна с горепосочените продукти се спуска в изкопана за целта дупка и се готви от топлината на вулканичните камъни под земята.

Цена: около 10€

Млечни продукти на Азорските острови

Веднъж един португалец ме попита: "Знаеш ли защо млякото на Азорските острови е по-вкусно от всяко друго мляко?", а след като се затрудних с отговора, той продължи: "Защото кравите там са по-спокойни, отпуснати и релаксирани, отколкото на континента."

Може би звучи леко комично, но се оказа, че човекът е пилот и им забраняват да летят в близост до островите точно за да не смущават кравите. Може би това изглежда още по-налудничаво, но предвид факта, че на Азорските острови кравите са повече от хората, съм склонна да допусна всякакви откачени теории.

Млякото там наистина е различно - дали заради климата, тревата, породата крави или хипотезата, че там са по-щастливи, не знам. А и вероятно ще бъде трудно да се докаже точната причина, но опитайте и ще разберете. Имат и сирене, което изглежда като нашето - бяло, но на вкус е напълно различно.

Цена: зависи от продукта - мляко 0,60€