"Апетитът идва с яденето"
Обикновено, ако знаем нещо за Португалия, то е покрай виното, корка или това, че граничи с Испания. Безспорно виното и сангрията там са на едно различно ниво, което не просто опиянява, а попива дълбоко в душата и няма забравяне.
Страната предлага още много уникални и несравними вкусове, които ще накарат дори най-злоядият човек да поиска още. А гастрономите и лакомниците ще поискат направо да се пренесат там.
Често когато отидем в чужда страна, не сме сигурни какво точно да опитаме и особено къде. Затова ви представям една селекция на ястия и питиета, които ще ви позволят да се доближите още повече до Португалия. Да вкусите най-типичното и уникално за страната.
Риба треска
Само в Португалия има над 200 рецепти за нейното приготвяне и вероятно поне още толкова техни вариации. Ако има нещо, което един местен знае как да приготви, това е риба треска. Има крайно характерен вкус, който може и да не допадне на всеки, но определено си заслужава да се експериментира.
Не се стряскайте, когато влезете в супермаркет - много е вероятно рибата треска да виси отнякъде. Дори и когато е просто поставена на специални маси в рибния щанд, тя е доста внушителна. Приготвянето и не е особено трудно, но е малко продължително, така че ще имате нужда от търпение.
Все пак препоръчвам, ако нямате опит в кухнята или особено с тази риба, да я вкусите приготвена навън. "Бакаляу а брас" е едно от най-типичните ястия, аз ви препоръчвам обаче да опитате и "Бакаляу Бототейро" при Хенрике Са Песоа.
Цена: 7 евро
Пащел де Ната
Най-известният десерт в страната. Безспорно това е ще ви липсва, когато напускате Португалия. Ако трябваше да определя страната само с един вкус, това би бил вкусът на изумителните хрупкави кощнички с яйчен крем.
Има го навсякъде - от сладкарницата до супермаркета. Но най-вкусните се намират в Белейм (прочети още за този квартал). Там има специално място, което е включено дори като част от забележителностите на Лисабон. Отпред винаги има опашка, но това не трябва да ви притеснява, защото не се чака много, а и всяка загубена минута на опашката ще бъде забравена още след първата хапка.
Казват, че рецептата за най-добрите пащели се пази в семействата. Приготвянето на този десерт е въпрос на традиция и малко биват "просветени" в занаята. От мен обаче запомнете едно - независимо къде го пробвате, яжте го топъл. В момента, когато изстине, вкусът се променя.
Цена на бройка: от 0,40 до 1,50 евро зависи от мястото. В Пащейш де Белейм - 1,10 евро
Портвайн
Подходящо е за всеки любител на виното, ликьора и въобще алкохола. Едно от задължителните неща, които трябва да опитате, докато обикаляте страната и особено град Порто. Дори самото име на това питие подсказва, че най-доброто идва именно от този край - "портвайн" (или вино от Порто).
Значително по-сладко и по-силно от "нормалното" вино, със специфичен вкус. Има различни видове, както при вината - бяло, розе, червено и т.нар. "тауни". Съдържа почти 20% алкохол и се препоръчва по-скоро за аперитив, отколкото за консумация по време на вечеря.
Цена: от 5 евро нагоре
Франчезиня
Изумително ястие, което обаче съвсем не изглежда така на външен вид. Определено не би могло да бъде определено като гурме преживяване. Особено предвид факта, че това е няколкоетажен сандвич, пълен с различни видове месо и обвит в разтопен кашкавал.
Не звучи като нищо особено, което не можете да приготвите и сами. Но не се заблуждавайте - за да приготвите "истинска" франчезиня, трябва стриктно да следвате поне 67 стъпки. Най-голямата тайна обаче е в соса, с който се залива.
Не се препоръчва за вегетарианци. Ако франчезинята бъде приготвена по оригинална рецепта, би трябвало да бъде (леко) пикантна.
Порто е градът, известен с това ястие, и ако имате път натам, задължително трябва да си го поръчате. Предлага се почти навсякъде, но казват, че най-добрата франчезиня е в кафе "Сантяго".
Цена: 10 евро
Португалска бира
Португалците не са известни като забележителни производители на бира, но според мен тази грешка трябва спешно да бъде поправена. Защото тяхното пиво е наистина вкусно. В страната пазарът е разделен основно между две марки - "Супер Бок" и "Сагреш".
Всъщност и страната е разделена надве - хора, които пият едната марка и такива, които предпочитат другата. Средно положение няма. Разбира се, това няма нищо общо със стереотипите за виното.
Вино пият всички, но бирата... тя е друго нещо. В Португалия тя е въпрос на характер. Освен тези две марки обаче, има още една, която си заслужава да бъде опитана и оценена от всеки гост на страната. Това е бирата, която се произвежда в ресторант "Португалия" и съответно може да бъде намерена само там.
Цена: около 2 евро
За традиционалистите, които все пак предпочитат да се придържат към португалското вино, препоръчвам да се спрете на вина от регионите - Дуро и Алентежо.
Виж още: Най-красивите места в Лисабон
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook