Нищо положително не идва от прекомерното задълбаване в лошите неща

Проблемите са естествена част от живота и всеки един от нас се сблъсква рано или късно с тях. Една от големите опасности не е, че няма да ги решим, а че ще се изплашим от трудността, че ще започнем да премисляме твърде много нещата и да се паникьосваме. 

Всяко едно прекалено вдълбаване в проблема може да ни нанесе щети. Тогава преценките ни се замъгляват, обръщаме твърде много влияние на негативните страни (за сметка на възможностите) и като цяло способността да действаме намалява.

Ако ви звучи познато, ето 10 съвета как да се отървете от това чувство:

1. Да осъзнаеш проблема е първата стъпка към решаването му

Преди да можеш да решиш който и да е проблем, първо трябва да осъзнаеш какъв е той всъщност. Всеки път, когато осъзнаете, че сте се вглъбили твърде много в един проблем, че премисляте нещата прекалено много и нивата на стрес са се повишили, спрете и си кажете, че просто правите проблема по-голям, отколкото е. Действа малко или много успокояващо. 

2. Не мислете за грешките, мислете как да ги поправите

Прекаленото вглеждане в проблема може да ни попречи да видим решението. След като веднъж осъзнаете как стоят нещата, съсредоточете се върху начините за измъкване от ситуацията. Това е продуктивно мислене.

Виж още: Как мозъкът ни да остане млад

3. Разсейте се с нещо приятно

Понякога е освобождаващо просто да прехвърлите мислите си към нещо позитивно, което да ви успокои. След това на трезва глава обмислете какъв е проблемът и как да се реши.

4. Погледнете нещата в перспектива

Когато проблемът е тук и сега, нещата винаги изглеждат по-мрачни, отколкото са в действителност. Ако обаче поставите събитията на фона на "голямата картин" или 5 години напред, ще има ли голяма тежест съответното събитие? 

5. Престанете да чакате съвършеното решение

Проблемът е проблем и изисква решение. Излишният перфекционизъм и хиперболизирането на несъвършенствата не помагат. Просто не е практично.

6. Отърсете се от стари страхове

Всеки се е сблъсквал с провала. Не оставяйте обаче минали неща да ви сковават и да ви спират.

Виж още: 7 начина да запазим доброто си настроение през зимата

7. Организирайте се

Тревогите са си тревоги, но дори те могат да бъдат организирани, така че да дадат резултат. Дайте си 5 минути да се тревожите паникьосвате и премисляте. След това за 10 минути запишете основните неща, които ви тревожат в този проблем. След това се успокойте, смачкайте листа и или направете нещо по въпроса, или се обърнете към по-малко стресираща тема. 

8. Всъщност не можете да видите какво ще се случи в бъдещето

Истината е, че нещата могат да се провалят точно така, както се страхувате. А може и да не се. Ако можете да направите нещо, което да помогне, направете го. Останалото така или иначе не зависи от вас. Приемете ли този факт, бурята в главата ви ще се успокои.

9. Приемете, че сте дали най-доброто от себе си

Основният страх, движещ цялото вкопчване в проблема, е страхът от това, че не сте достатъчно добри, за да се справите. Но това всъщност не зависи изцяло от вас. Има много други фактори, които влияят на събитията. Дайте всичко от себе си и приемте, че сте дали всичко от себе си. 

Виж още: Защо самотата убива​

10. Бъдете благодарни

Всичко, което ни се струпва на главите, е урок, който ще ни помогне в бъдещи моменти. Проблемът пред вас сега може да ви даде решение, което да използвате в друга, далеч по-сложна ситуация. Пък и позитивизма на благодарността ще ви направи по-спокойни и ще ви даде сила да се справите с нещата, които ви заобикалят.

Източник: Bulevard.bg/Inc.com