Ако не можете да се разходите лично до зоопарка в Сан Диего, щата Калифорния, обявен за номер 1 в света, ви предлагаме да се запознаете с някои от най-младите й обитатели

Една от атракциите на Сан Диего, щата Калифорния, е зоологическата градина (San Diego Zoo), която неотдавна бе определена от потребителите на TripAdvisor за номер 1 в света през 2015 г. На 40 хектара площ там живеят близо 4000 животни, представители на над 650 вида и подвида.

Мнозина я определят като съвременен Ноев ковчег, където се развъжда застрашена от изчезване фауна. Ежегодно зоопаркът се посещава от 275 хил. ученици, които се запознават отблизо с тези видове - и какво бихме могли да сторим за опазването им.

Виж още: Умря последния мъжки северен бял носорог в света

Сред най-популярните му обитатели са пандите, които представляват умилителна гледка, особено когато са малки.

Между най-новите попълнения пък са четирите новородени капибари - най-големият гризач в света, който населява Централна и Южна Америка. Малките тежат не повече от 2 кг, но възрастните екземпляри достигат до 65 кг!

В природата трудно ще станете свидетели на такава гледка, тъй като ягуарите са доста потайни. Зад витрината на зоопарка обаче можете да наблюдавате с часове как мама играе с бебето си, докато му преподава някои ключови умения. Досущ като домашната ви котка!

Новороденото хипопотамче също се учи още от първия ден на раждането си. Мъникът, който тук взима първите си уроци по плуване, е неразделен от майка си в продължение на осем месеца.

Месец след раждането си това бебе горилче също не се отделя от майка си, но се вози на гърба й, което й позволява по-голяма свобода на движение. Така мъникът получава и впечатления от първа ръка за живота в общността, тъй като горилите се славят като много социални животни. Таткото също е наблизо, готов да помага на синчето си.

Бърнестата мечка (Melursus ursinus) се среща в горите на цяла Индия и на остров Шри Ланка, а заради ноктите си, с които търси насекоми в земята и под кората на дърветата, е сравнявана повече с мравояд. Сахаса и Кайла са братче и сестриче, които са взети назаем от друг зоопарк и в този клип разглеждат за първи път новия си дом и играчките в него.

Някои от най-малките обитатели на зоологическата градина в Сан Диего прекарват известно време в карантина, под грижите на гледачи, които не оставят малчуганите да скучаят. Това тримесечно пустинно лисиче кипи от енергия и е снабдявано редовно с червеи, скрити в картонени кутии или заровени в пясъчника, за да наподобят естествената му среда. Неговата любима играчка обаче са плюшените мишлета.

В дивата природа жирафчетата се изправят на крака още с раждането си. Тази млада, скоклива дама е вече на 10 дни, но все още свиква с дългите си крачета. Жирафите от вида Масаи, наричани още Килиманджаро, са най-големите и най-високото сухоземно животно в света. Идват на бял свят с височина около 185 см, а до 6-месечна възраст израстват над 2 м!

Бебетата животни също ходят на детски консултации, където следят за правилното им развитие. Тази 9-месечна коала от мъжки пол минава ежеседмичен рутинен преглед, преди отново да се залепи за майка си, която прекарва деня основно в стоене по дърветата и сън. Докато е на кантара, нейната роля се изпълнява от голяма плюшена играчка. Всъщност коалите кърмят бебетата си до 14-месечна възраст, а в Сан Диего имат най-голям успех в отглеждането им извън Австралия. Колонията там наброява 18 коали.

Изобщо, бебетата животни са като децата - за да пораснат здрави и силни, имат нужда от пълноценно хранене, движение и почивка. В Сан Диего илюстрират това с клип от всекидневието на носорогчето Чути, родено миналия ноември в сафари парка към зоологическата градина.

Теглото му на 2-месечна възраст е около 80 кг, но когато стане възрастен, ще надхвърля 2 тона! За да помагат на майка му, гледачите го хранят с мляко от огромен биберон (12 бутилки дневно) и си играят с него на гоненица. Компания му прави теленцето Му Му Кити от африканската порода анколе-ватуси - най-рогатите бикове в света.