От преливащите имейли до безкрайните срещи, всеки служител се бори с предизвикателствата на производителността

И така – казвате, че нищо не знаете? Твърдите, че просто сте намерили останките на продуктивността в офиса си и нямате отношение към това зверско убийство? Извинете, но не ви вярваме. Имаме неопровержими доказателства, че вие лично сте убили продуктивността си!

1. Губили сте твърде много време за прости задачи 

Понякога сте губили по няколко часа за написването на най-обикновено писмо или нахвърлянето на проста скица. Оправдавали сте това със стремежа си към съвършенството, с вниманието, което сте обърнали на всеки детайл. Но всъщност не е така. Неспособността да изпълните задачите в уречения срок е една от проявите на прокрастинацията и нанася сериозен удар на дневния ви график. 

2. Планирали сте твърде много 

Още нещо за графика. Понякога сте посвещавали цели часове на съставянето на подробни разписания, попълването на календара и подреждането на списъка със задачите ви. За същото време можехте да изпълните половината от задачите в списъка. Другата половина за няколко часа е престанала да бъде актуална. 

3. Работили сте без почивка 

Умело сте се правили на велик работохолик и отговорен служител. Идвали сте преди всички на работа и сте си тръгвали последни. Не сте напускали бюрото си дори в обедната почивка, без това обаче да се отрази положително на продуктивността ви. Напротив – колкото повече сте работили, толкова по-незначителен е ставал резултатът. 

4. Безкрайно сте сменяли различни методики и програми 

Когато сте видели, че продуктивността ви е слаба, сте решили да я повишите изкуствено. Проучвали сте различни методики, инсталирали сте специални програми, пробвали сте различни онлайн-ресурси. Станали сте истински познавач в тази област, но така и не сте постигнали резултат. 

5. Винаги сте чакали подходящия момент, за да започнете нещо 

Никога не сте започвали нищо просто тогава, когато трябва. Основно чистене вкъщи, тичане в парка, писмо до шефа – според вас всичките тези неща изискват по-особена подредба на звездите, по-благоприятни метеорологични условия, по-позитивно настроение и неизвестно още какви странични фактори.  

6. Проверявали сте пощата си на всеки две минути 

И не само пощата. Социални мрежи, сайтове с новини, чатове и форуми – проверявали сте ги всеки път, когато сте разстроени, когато ви е скучно, когато трябва да се отпуснете, когато трябва да се стегнете, когато искате да се разсеете или напротив, да се съсредоточите... По всякакви поводи. 

7. Работили сте в мултитаск режим 

Не ви дават мира лаврите на Юлий Цезар и също като него винаги сте се опитвали да вършите няколко неща едновременно. Пишете доклад, докато сърфирате в интернет, говорите по телефона, докато си проверявате пощата. Браво! Само че полученият резултат е много по-лош, отколкото ако извършвахте поотделно всички тези действия. Качествено и количествено.

 8. Не сте обръщали внимание на инструментите си 

За изпълнението на всяка една задача са нужни съответните инструменти. Колкото са по-добри те, толкова по-качествен ще е резултатът. Няма нищо изненадващо в ниската продуктивност, ако компютърът ви е от миналия век, интернет-връзката едвам крета, а програмите никога не са били обновявани, ""за да не се наложи да ги краквам пак". 

9. Заобикаля ви хаос 

Да, може да наричате това "творческа бъркотия". Можете да се оправдавате, че от работа не ви остава време да подредите работната си площ. Всички обаче сме наясно, че не е това причината. Просто сте убивали бавно продуктивността си, криейки се наивно зад живописния интериор, имитиращ страхотна заетост и кипяща трудова дейност. 

10. Не сте развивали нови умения 

Знанията са основата на продуктивността. Можехте да имате огромна полза от изучаването на нови технологии или придобиване на нови умения, но никога не сте направили стъпки в тази посока. Никога не сте се стремили да узнаете нещо ново или да научите нов метод на работа, вместо онзи, посочен в инструкцията. Доказателствата са неоспорими. А вашето мълчание само утежнява вината ви! Или все пак имате какво да кажете в своя защита?

Източник: woman.bg