22% от населението на страната по един или друг начин е било засегнато от корупция, а две са основните обстоятелства, които обуславят високите й нива

Годишно у нас се дават около 1,3 млн. подкука. Това обяви пред БНР Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрацията, цитирайки доклад за състоянието на корупцията в България.

"До 2011 г. нивата на корупция спадат, засегнати са около 9%, сега са 22%. Това се дължи на серия от обстоятелства и едното е административна корупция, другото е завладяване на държавата", обяви Стоянов.  

"Под административна корупция се има предвид дребни единични сделки на чиновници с по-нисък ранг, които правят услуги. Когато имаме по-силни актьори, така ги наричаме ние, т.е граждани или фирми, или заедно, те си имат корупционни канали, във връзка с всички неща, по които си общуват с държавата. Точно това е моделът "Кой?"", каза още Александър Стоянов.

Има доста схеми, които изследователите от ЦИД са обобщили така - злоупотреби с обществени поръчки, скрита икономика на неспазване на данъчни закони в легална дейност, данъчни измами, контрабанда, нарушение на митническото и данъчното законодателство, блокиране на институции на контролната система и на правоприлагащи институции, медиен контрол.

Виж още: Къде в България има най-много корупция

Той съпостави актуалните данни за корупцията с тези за криминалната престъпност и най-често срещаните престъпления, жертви на които годишно стават около 10%. За да влязат в пълния им обем всички случаи на корупция в съдебната система е необходим огромен ресурс, коментира изследователят.

В доклада от Центъра за изследване на демокрацията са обобщили основните схеми в няколко ключови вида: злоупотреби с обществени поръчки, скрита икономика на неспазване на данъчни закони в легална дейност, данъчни измами, контрабанда, нарушение на митническото и данъчното законодателство, блокиране на институции на контролната система и на правоприлагащи институции, медиен контрол.

Виж още: България пази 69-ото си място по индекс на корупцията

Въпреки че през 2001-2002 г. по отношение на корупцията страната ни е стояла добре в регионален план, сега се отбелязва негативна тенденция. С  нашите 22% от населението засегнати от корупция изпреварваме Сърбия (18%), Хърватия (8%) и Турция (8%). В Македония стойностите са като нашите, а Босна, Албания и Черна гора имат най-високи нива на корупция. За сравнение - в Дания стойността на корупцията сред населението е 1%. 

Александър Стоянов изтъкна още, че антикорупционният закон е полезен, но сам по себе си нищо не прави.
 

Източник: БНР