Прогнозите са седми блок да работи 60 години

Цената на електроенергията от VII блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде 75 долара на мегаватчас, показват изчисленията на "Уестингхаус", която сключи акционерно споразумение относно седми блок на Козлодуй и която представи своя икономически анализ днес.

Според прогнозите на компанията тази цена би покрила разходите по изграждането на VII блок в АЕЦ "Козлодуй". 

Представените данни на американската компания за разходите по проекта сочат сумата от 5,3 млрд. долара

Това е и цената, която "Уестингхаус" ще предложи на България.

Цената, обаче, най-вероятно ще е по-ниска от необходимото. Изчисленията на американците при ръст на икономиката на България от под 2% показват, че цената на блока ще е поне 7,7 млрд. долара.

Приходите от продажбата на ток от централата за 20 години ще бъдат 11 млрд. долара

сочат още изчисленията на американската компания. Прогнозите са VII блок да работи 60 години. Няма обаче все още оценка за разходите по извеждане от експлоатация на мощността, защото периодът на работа е много дълъг и нямало как да се сметне година по година колко би струвало.

Ръководството на "Уестингхаус" се надява проектът да получи одобрението на българската държава и да започне да се развива. Около три години ще бъдат необходими за финансовото структуриране на проекта т.е. за инвестиционното решение, а най-рано електроенергия ще може да започне да се произвежда от 2025 г.